Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Greetings and location: 'wo' and singular definite articles

      Lesson details

      Learning outcome

      I can greet a teacher or friend, ask and answer about where someone is, and recognise the definite article 'the'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Hallo' is an informal greeting meaning 'hello' or 'hi' and 'Guten Tag' is a more formal version of 'hello'.
      2. 'Wo ist?' asks 'where is?' in simple location questions.
      3. [a] can be either short (followed by 2 consonants) or long (followed by a single consonant, double vowel or 'h').
      4. German has three words for 'the': der (masculine), die (feminine) and das (neuter).
      5. Every noun in German has a grammatical gender, which is not the same as biological gender.

      Keywords

      • Wo - where

      • Ist - is

      • [a] - pronounced short [a] as in kalt and long [a] as in sagen

      • Definite article - different forms of the singular ‘the’: ‘der’, ‘die’, ‘das’

      Common misconception

      Grammatical gender is the same as biological gender. If a word is feminine we think of it as a girl if it is masculine we think of it as a boy.

      Grammatical gender is not the same as biological gender.

      Teacher tip

      Focus on the importance of learning noun gender. Native speakers of languages with gender begin to predict what is going to be talked about as soon as the gender word is said i.e. if there are two objects in view and just the word for ‘the’ is said, it is clear what is being talked about.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Where is German spoken?

      Correct answer: Germany
      Spain
      Correct answer: Austria

      Q2.
      Which of these words is a noun?

      Correct answer: dog
      and
      make

      Q3.
      Which of these words is an adjective?

      hello
      Berlin
      Correct answer: beautiful

      Q4.
      Which word is the verb in the following sentence? 'I play football.'

      Correct Answer: play, play

      Q5.
      Match each of these German words to the correct English translations.

      Correct Answer:Banane,banana
      Correct Answer:Restaurant,restaurant
      Correct Answer:babysitten,to babysit
      Correct Answer:windig,windy
      Correct Answer:Butter,butter
      Correct Answer:Fisch,fish

      Q6.
      Which of these words is a definite article?

      a
      Correct answer: the
      there

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words is needed to fill the gap in the following sentence in order to correctly translate the sentence 'Where is Lucas?' into German? '__________ ist Lucas?'

      Was
      Wie
      Correct answer: Wo

      Q2.
      Would you greet a teacher with 'Hallo' or 'Guten Tag'?

      Correct Answer: Guten Tag, guten Tag, 'Guten Tag'

      Q3.
      Which of these words contain the short [a] sound?

      Correct answer: Klasse
      sagen
      da
      fahren
      Correct answer: danke

      Q4.
      Which of these words contain the long [a] sound?

      Correct answer: Paar
      kalt
      Correct answer: fahren
      Mann
      Gast

      Q5.
      Match up the German forms of 'the' with their grammatical gender.

      Correct Answer:der,masculine
      Correct Answer:die,feminine
      Correct Answer:das,neuter

      Q6.
      Which of these is correct?

      die Tisch
      Correct answer: der Tisch
      das Tisch

      To help you plan your 7 German lesson on: Greetings and location: 'wo' and singular definite articles, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...