Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Make plans: present tense (future meaning), numbers 13-31, dates

      Lesson details

      Learning outcome

      I can form the numbers 13-31 in German, use ordinal numbers to say calendar dates and to make plans with friends.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. German numbers 13-19 are simple sums, e.g., 'drei + zehn' = 'dreizehn'.
      2. Numbers 21-99 say the second digit first, e.g., 'vierundzwanzig' = '24'.
      3. An ordinal number tells you the order of something, e.g. 'first, second, third'. Use ordinal numbers for calendar dates.
      4. For 1-19, form ordinal numbers by adding '-te', e.g., 'fünfte'; add '-ste' to 20 and over, e.g., 'einundzwanzigste'.
      5. 'Am' means 'on the' and requires an '-n' to be added to the ordinal number, e.g., 'am zweiten März'.

      Keywords

      • Ordinal number - tells you the order of something, e.g., 'first', 'second', 'third'

      • Am - word meaning ‘on the’, made by combining the preposition ‘an’ with the definite article ‘dem’

      Common misconception

      German numbers are said in the same way as English numbers, i.e., tens then units.

      The unit is said before the ten in German, e.g., 'neunundvierzig' = '9 and 40' = 49. This can be very confusing for English speakers. It is helpful to write from right to left when taking down numbers so that you produce them in the correct order.

      Teacher tip

      The Lotto game could be adapted to use ordinal numbers instead of cardinal numbers.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these words means 'enough'?

      Correct answer: genug
      gesund
      glücklich
      krank
      traurig

      Q2.
      Order the numbers from smallest to largest.

      1 - eins
      2 - zwei
      3 - drei
      4 - vier
      5 - fünf
      6 - sechs
      7 - sieben

      Q3.
      'Ich fahre Spanien'. Write the correct word for 'to'.

      Correct Answer: nach

      Q4.
      Sort the words below into the correct order to form the following sentence: 'In the evening I want to eat an ice cream.'

      1 - am
      2 - Abend
      3 - will
      4 - ich
      5 - ein
      6 - Eis
      7 - essen

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Die Stadtbibliothek war ruhig.'

      Correct Answer: The town library was quiet., The town library was calm.

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'The town theatre is small.'

      Correct Answer: Das Stadttheater ist klein.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their missing sounds.

      Correct Answer:sch__n,[ö]

      [ö]

      Correct Answer:l__cheln,[ä]

      [ä]

      Correct Answer:r__t,[o]

      [o]

      Correct Answer:wied__,[er]

      [er]

      Correct Answer:__ahre,[j]

      [j]

      Correct Answer:_ot,[r]

      [r]

      Q2.
      Which of these numbers is correctly written to say '44'?

      vierzigvier
      vierzigundvier
      Correct answer: vierundvierzig
      viervierzig

      Q3.
      Order the numbers from largest to smallest.

      1 - einunddreißig
      2 - dreißig
      3 - zweiundzwanzig
      4 - zwanzig
      5 - siebzehn
      6 - sechzehn
      7 - dreizehn

      Q4.
      Which of these are ordinal numbers?

      eins
      Correct answer: erste
      zwei
      Correct answer: zweite
      drei

      Q5.
      Translate the following sentence into German: 'On the third of May.' Write the number out fully.

      Correct Answer: Am dritten Mai., Am dritten Mai

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'On the seventh of July.' Write the number out fully.

      Correct Answer: Am siebten Juli., Am siebten Juli

      To help you plan your 7 German lesson on: Make plans: present tense (future meaning), numbers 13-31, dates, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...