Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Summer plans: contrasting uses of the present tense, 'nächst-'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the present tense and time phrases to write a short text about what I usually do in the summer and what I am going to do this summer.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. [s] sounds like the English 'z' before a vowel. Elsewhere [s], [ss] and [ß] sound like the English 's'.
      2. 'Nächst-' means 'next' and takes the same ending as the definite article of the noun it precedes.
      3. Use time phrases (e.g., 'nächstes Jahr') with the present tense to refer to future plans.
      4. When translating future meaning from German into English, use the present continuous (e.g., 'next week I am going').
      5. Use simple present tense in English translations of German statements about present routines (e.g., ‘normally I go’).

      Keywords

      • [s] - pronounced as in 'sollen'

      • [ß], [ss] - pronounced as in 'groß'

      • Time phrase - a multi-word phrase that describes when something happens, e.g., 'am Montag'

      • Nächst- - 'next'

      • Tense - form of a verb that expresses time (past, present, future)

      Common misconception

      Use the simple present to translate future plans from German into English, e.g., 'Nächstes Jahr spiele ich Tennis.' - 'Next year I play tennis.'.

      Use the present continuous in English when translating future plans (that are expressed in the present tense) from German, e.g., 'Nächstes Jahr spiele ich Tennis.' - 'Next year I am going to play tennis.'.

      Teacher tip

      Use Task B3 as a translation into English task for more practice of vocabulary and grammatical structures.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which verb means 'to manage, achieve'?

      dauern
      schlafen
      Correct answer: schaffen
      suchen
      vergessen

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:dort,there
      Correct Answer:fast,nearly, almost
      Correct Answer:kaum,hardly
      Correct Answer:manchmal,sometimes
      Correct Answer:normalerweise,normally
      Correct Answer:nie,never

      Q3.
      Sort the words below into the correct order to form the following sentence: 'I don't run very often in Vienna.'

      1 - ich
      2 - laufe
      3 - nicht
      4 - sehr
      5 - oft
      6 - in
      7 - Wien

      Q4.
      Translate the following sentence into English: 'Ich habe viele Hausaufgaben.'

      Correct Answer: I have a lot of homework., I have lots of homework.

      Q5.
      Translate the following sentence into German: 'I drive to Scotland.'

      Correct Answer: Ich fahre nach Schottland.

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'He gives me an exercise book.'

      Correct Answer: Er gibt mir ein Heft.

      5 Questions

      Q1.
      The sound-symbol correspondence [s] is pronounced like English ‘z’ ...

      Correct answer: before a vowel.
      after a vowel.
      at the end of a word.

      Q2.
      Which of these phrases are time phrases?

      Correct answer: einmal die Woche
      Correct answer: jeden Tag
      mit deiner Mutter
      mit Freunden
      zu Hause

      Q3.
      'Nächsten Sommer schwimmen wir im Meer.'. Which structure does this sentence use?

      present time phrase + present tense
      future time phrase + future tense
      present time phrase + future tense
      Correct answer: future time phrase + present tense

      Q4.
      Match the adjectives and nouns.

      Correct Answer:nächste,Woche
      Correct Answer:nächsten,Monat
      Correct Answer:nächstes,Jahr

      Q5.
      'Nächsten Montag fahren wir in den Urlaub.'. Complete the translation: 'Next Monday .'

      Correct Answer: we are going on holiday, we're going on holiday

      To help you plan your 7 German lesson on: Summer plans: contrasting uses of the present tense, 'nächst-', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...