Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Was darf man ab wann? 'Dürfen' vs 'können', wh- questions and modal verbs

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'können' and 'dürfen' to describe what people are able to do and what people are allowed to do.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. 'Dürfen' refers to permission required from another person to do something.
      2. 'Können' refers to the ability to do something or the possibiity of doing something.
      3. Open questions use a question word before the verb, followed by the subject.
      4. In open questions using a modal verb, the 2nd verb in the infinitive is at the end of the sentence.

      Keywords

      • Modal verbs - verbs of necessity, possibility, permission, ability, expectation or obligation used with a 2nd verb in the infinitive

      • Dürfen - modal verb meaning 'to be allowed to', 'may'

      • Können - modal verb meaning 'to be able to', 'can'

      • Wh-question words - question words that mostly begin 'wh-' in English, such as 'where'; in German they are 'Fragewörter'

      Common misconception

      'Können' and 'dürfen' both translate as 'can' in English.

      'Können' and 'dürfen' are often used incorrectly in both German and English. 'Dürfen' refers to permission - 'may I/am I allowed to?'. 'Können' refers to the ability to do something - 'can I/am I able to?', whether or not permission is given.

      Teacher tip

      As a follow-up to Learning Cycle 3, pupils could work on a speaking activity to ask and answer their questions about what young people can and are allowed to do in Germany.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:denken an,to think, thinking of
      Correct Answer:glauben an,to believe, believing in
      Correct Answer:halten für,to think, thinking of (someone) as
      Correct Answer:teilnehmen an,to take part, taking part in
      Correct Answer:stimmen,to be correct, being correct
      Correct Answer:treten auf,to step, stepping on

      Q2.
      Sort the words below into the correct order: 'Ich __________ die __________ nicht benutzen, denn ich sitze im __________. __________ ich bitte den __________ zum Aufzug haben?'

      1 - kann
      2 - Treppe
      3 - Rollstuhl
      4 - darf
      5 - Schlüssel

      Q3.
      Match the modal verbs to their English meanings.

      Correct Answer:dürfen,to be allowed to, may
      Correct Answer:können,to be able to, can
      Correct Answer:mögen,to like
      Correct Answer:wollen,to want to
      Correct Answer:sollen,be supposed to, should
      Correct Answer:müssen,to have to, must

      Q4.
      Sort the words below into the correct order: Modal verbs are usually used with a second __________ in the __________ form, which comes at the __________ of the sentence.

      1 - verb
      2 - infinitive
      3 - end

      Q5.
      Match the question words in German and English.

      Correct Answer:welch-,which
      Correct Answer:wo,where
      Correct Answer:warum,why
      Correct Answer:wie,how
      Correct Answer:wer,who
      Correct Answer:wann,when

      Q6.
      Which of these questions are not grammatically correct?

      Correct answer: Hast du viel Freizeit?
      Correct answer: Wann hast du diese Woche Freizeit?
      Correct answer: Darfst du mit mir ins Kino gehen?
      Kann er schwimmen allein?
      Warum darfst du nicht gehen ins Kino?

      6 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:das Verständnis,understanding
      Correct Answer:schützen,to protect, protecting
      Correct Answer:das Gesetz,law
      Correct Answer:ab,from, as of
      Correct Answer:in welchem Alter?,at what age?
      Correct Answer:ab welchem Alter?,from what age?

      Q2.
      What does the word 'darf' mean in the following sentence? 'Unter 16 Jahren darf man öffentlich keine Alkohol trinken.'

      should
      can
      Correct answer: may

      Q3.
      Match the following age restrictions to the relevant activities.

      Correct Answer:unter 16 Jahren,darf man nicht alleine in die Disco gehen
      Correct Answer:ab 13,darf man nicht mehr als 2 Stunden pro Tag 'leichte Arbeit' machen
      Correct Answer:zwischen dem Alter von 16 und 18,darf man alleine bis 24 Uhr in die Disco gehen
      Correct Answer:6, 12, 16 und 18,die Altersgrenzen für verschiedene Filme im Kino

      Q4.
      To form wh- questions with modal verbs, start with the __________ word, then the __________, then the __________. The 2nd __________ verb comes at the __________ of the __________.

      1 - question
      2 - verb
      3 - subject
      4 - infinitive
      5 - end
      6 - sentence

      Q5.
      What is the German law called that protects children and young people in all public places and events?

      das Jugendschutz
      Correct answer: das Jugendschutzgesetz
      das Schutzgesetz
      die Altersgrenze
      die Jugendliche

      Q6.
      Here are some statements regarding young people working in Germany. Which statement is false?

      You can't work if you're younger than 13.
      You can work for 4 weeks per year in the holidays if you're 15 or over.
      Correct answer: You can work 8-hour days during term time.
      Delivering newspapers is an example of 'light work' allowed for 13-15 year-olds.

      To help you plan your 10 German lesson on: Was darf man ab wann? 'Dürfen' vs 'können', wh- questions and modal verbs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...