Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Vorbilder: accusative definite articles, verbs with accusative prepositions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use verbs and prepositions with the accusative case to describe events and feelings in the context of sports role models.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Some prepositions are always followed by the accusative case: 'durch', 'für', 'ohne', 'gegen'.
      2. Masculine definite article 'der' changes to 'den' in the accusative case.
      3. Some verbs are followed by prepositions which take the accusative case.
      4. Verbs which are followed by prepositions often use different prepositions in English.

      Keywords

      • Preposition - a word that is used before a noun, a noun phrase, or a pronoun, connecting it to another word; also used after some verbs

      • Accusative case - usually used to indicate the direct object of a verb; also used after some prepositions

      • Definite article - word for 'the' which may change according to gender, number and case

      Common misconception

      English verbs followed by prepositions can be directly translated into German.

      Whilst many of the same verbs are followed by prepositions in both languages, different prepositions are often used, so these must be learnt.

      Teacher tip

      The verbs 'kämpfen (für)', 'schießen (auf)' and 'reagieren (auf)' are Higher only.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the simple past (imperfect) verbs to their infinitives.

      Correct Answer:gewann,gewinnen (to win)
      Correct Answer:nahm,nehmen (to take)
      Correct Answer:wurde,werden (to become)
      Correct Answer:fand,finden (to find)
      Correct Answer:schrieb,schreiben (to write)

      Q2.
      Which of the following are, or can be, feminine nouns?

      Correct answer: Schweiz
      Correct answer: Deutsche
      Amerika
      Spanien
      Correct answer: Europäische Union

      Q3.
      Which definite article changes in the accusative form?

      Correct answer: masculine (der)
      feminine (die)
      neuter (das)
      plural (die)

      Q4.
      Match the prepositions to their English meanings.

      Correct Answer:durch,through
      Correct Answer:für,for
      Correct Answer:gegen,against
      Correct Answer:an,on (to vertical)
      Correct Answer:auf,on (to horizontal)

      Q5.
      Match the verbs to their English meanings.

      Correct Answer:denken,to think, thinking
      Correct Answer:bedeuten,to mean, meaning
      Correct Answer:aussehen,to appear, look
      Correct Answer:konzentrieren,to concentrate, concentrating
      Correct Answer:glauben,to believe, believing
      Correct Answer:hoffen,to hope, hoping

      Q6.
      How do you say 'without' in German?

      Correct Answer: ohne

      6 Questions

      Q1.
      Match the sentence starters to the correct endings.

      Correct Answer:Mein Vorbild spielt,Rollstuhlbasketball.
      Correct Answer:Die Fans,schreiben an den Star.
      Correct Answer:Der Zuschauer,unterstützt die Mannschaft.
      Correct Answer:Die Schweizer besitzen,ein wirkliches Talent.

      Q2.
      Which of these prepositions are always followed by the accusative case?

      Correct answer: durch
      an
      auf
      Correct answer: für
      Correct answer: ohne

      Q3.
      Match the verbs to the English translations.

      Correct Answer:glauben an,to believe in
      Correct Answer:denken an,to think of
      Correct Answer:halten für,to think of ... as
      Correct Answer:stimmen für,to vote for
      Correct Answer:reagieren auf,to react to
      Correct Answer:schreiben an,to write to

      Q4.
      Fill in the missing definite article: 'Ich laufe durch __________ Wald.'

      der
      Correct answer: den
      die
      dem
      das

      Q5.
      Translate the following sentence into English: 'Ich hoffe auf ein gutes Ergebnis.'

      Correct Answer: I hope for a good result., I am hoping for a good result., I'm hoping for a good result.

      Q6.
      Translate the following sentence into German: 'I believe in the project.'

      Correct Answer: Ich glaube an das Projekt.

      To help you plan your 10 German lesson on: Vorbilder: accusative definite articles, verbs with accusative prepositions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...