Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Prüfungsvorbereitung: reading, translation into English (Edexcel)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently complete exam-style reading tasks, understanding texts on a range of topics and translating into English.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The most important thing for successful reading comprehension is a secure knowledge of vocabulary.
      2. It is also very helpful to look out for synonyms and distractors when answering reading comprehension questions.
      3. When translating, 'zoom in' to translate individual words and 'zoom out' to check the meaning of the whole sentence.

      Keywords

      • Synonym - word that has the same or very similar meaning to another word

      • Distractor - incorrect but plausible answer option in reading or listening tasks, designed to test your attention to detail

      Common misconception

      When translating into English from German, I only need to understand the gist of the sentences.

      When translating, it's important to ensure that you have accounted for the meaning of every German word, even though you might not translate word-for-word into English.

      Teacher tip

      The tasks in the second learning cycle are aimed at Foundation, Foundation/Higher (overlap question) and Higher, but all students could usefully attempt all questions. For the translation into English, Foundation and Higher versions are provided.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which noun is not linked to the body?

      Auge (nt)
      Bein (nt)
      Gesicht (nt)
      Ohr (nt)
      Correct answer: Ware (f)

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Arbeit (f),work

      work

      Correct Answer:Hals (nt),throat

      throat

      Correct Answer:Blut (nt),blood

      blood

      Correct Answer:Silvester (m, nt),New Year's Eve

      New Year's Eve

      Correct Answer:Schulter (f),shoulder

      shoulder

      Correct Answer:Tochter (f),daughter

      daughter

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:bestellen,to order, ordering

      to order, ordering

      Correct Answer:pflegen,to care for, cultivate

      to care for, cultivate

      Correct Answer:heiraten,to marry, marrying

      to marry, marrying

      Correct Answer:singen,to sing, singing

      to sing, singing

      Correct Answer:verdienen,to earn, earning

      to earn, earning

      Correct Answer:zahlen,to pay, paying

      to pay, paying

      Q4.
      Order the words to say: 'She works for the police but she is not a police officer.'

      1 - sie arbeitet
      2 - bei der
      3 - Polizei
      4 - aber
      5 - sie ist
      6 - keine
      7 - Polizistin

      Q5.
      Write in English: 'die Katze verschwand'.

      Correct Answer: the cat disappeared

      Q6.
      Write in English: 'er stand und sang im Zimmer'.

      Correct Answer: he stood and sang in the room

      4 Questions

      Q1.
      Choose the correct missing words. The most important thing for successful reading comprehension is a secure knowledge of __________. It is also helpful to identify __________ and avoid __________.

      distractors, synonyms, vocabulary
      distractors, vocabulary, synonyms
      synonyms, vocabulary, distractors
      vocabulary, distractors, synonyms
      Correct answer: vocabulary, synonyms, distractors

      Q2.
      Which nouns are synonyms?

      Beruf (m)
      Chef (m)
      Einkommen (nt)
      Correct answer: Firma (f)
      Correct answer: Unternehmen (nt)

      Q3.
      'Ich habe in einem kleinen Büro gearbeitet.' Choose the correct translation.

      I have a small office job.
      I worked in an office.
      Correct answer: I worked in a small office.
      I work in an office.
      I have a job in a small office.

      Q4.
      Write in English: 'sein Sohn ist reich und gesund'.

      Correct Answer: his son is rich and healthy

      To help you plan your 11 German lesson on: Prüfungsvorbereitung: reading, translation into English (Edexcel), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...