Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Arbeiter und Arbeitslose: 'obwohl', 'zu' clauses um...zu, ohne...zu, statt...zu

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'obwohl' with word order 3 and infinitive constructions with 'zu' to understand and discuss rights and support for both workers and unemployed people in Germany.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The conjunction 'obwohl' triggers word order 3, which sends the verb to the end of the sentence or clause.
      2. When combined with a second verb in the infinitive, some verbs require the addition of 'zu'.
      3. Infinitive constructions are separated from other clauses with a comma.
      4. Use 'um … zu' + infinitive to mean 'in order to, 'statt ... zu' for 'instead of', 'ohne ... zu' for 'without'.

      Keywords

      • Word order 3 (WO3) - after certain conjunctions, the verb is sent to the end of the sentence or clause

      • Infinitive - form of the verb giving its general meaning, with no subject or tense

      Common misconception

      All verbs with a second infinitive need 'zu'.

      Although some verbs do need 'zu' when used with a second verb in the infinitive (e.g., 'versuchen', 'planen', 'vergessen', 'hoffen'), modal verbs never use 'zu'.

      Teacher tip

      Learning Cycle 1 focuses on the subordinating conjunction ‘obwohl’; subordinate clauses in this cycle use single verbs so are appropriate to both tiers of entry. Learning Cycle 2 focuses on ‘zu’ clauses; suitable for both tiers (with the exception of ‘statt … zu’ which is a Higher-only structure).

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'remaining, left, leftover'?

      zufrieden
      doch
      sogennant
      bestimmt
      Correct answer: übrig

      Q2.
      Match the German and English.

      Correct Answer:Gelegenheit (f),opportunity

      opportunity

      Correct Answer:Herbst (m),autumn

      autumn

      Correct Answer:Milch (f),milk

      milk

      Correct Answer:Schokolade (f),chocolate

      chocolate

      Correct Answer:Schutz (m),protection

      protection

      Correct Answer:Zweck (m),purpose

      purpose

      Q3.
      Match the German and English.

      Correct Answer:brennen,to burn, burning

      to burn, burning

      Correct Answer:brauchen,to need, needing

      to need, needing

      Correct Answer:drohen,to threaten, threatening

      to threaten, threatening

      Correct Answer:nutzen,to use, using

      to use, using

      Correct Answer:schaffen,to create, manage

      to create, manage

      Correct Answer:zahlen,to count, counting

      to count, counting

      Q4.
      Order the words to say: 'The concert began and she disappeared.'

      1 - das
      2 - Konzert
      3 - begann
      4 - und
      5 - sie
      6 - verschwand

      Q5.
      Write in English: 'Wir nehmen an dem Spiel teil.'

      Correct Answer: we take part in the game, we are taking part in the game, we're taking part in the game, we participate in the game

      Q6.
      Write in English: 'Diese Proteste waren ärgerlich.'

      Correct Answer: these protests were annoying, these protests were irritating

      4 Questions

      Q1.
      Match the German and English.

      Correct Answer:um ... zu,in order to

      in order to

      Correct Answer:ohne ... zu,without

      without

      Correct Answer:statt ... zu,instead of

      instead of

      Q2.
      Which sentences require 'zu' and a comma?

      Ich will ins Kino gehen.
      Correct answer: Ich versuche Deutsch lernen.
      Ich muss Wasser trinken.
      Correct answer: Ich plane das Essen kaufen.
      Correct answer: Ich hoffe ein Buch lesen.

      Q3.
      Order the words to form a sentence, starting with 'although'.

      1 - obwohl
      2 - es
      3 - regnet
      4 - ,
      5 - gehen
      6 - wir
      7 - aus

      Q4.
      Write in German: 'although I have no time'.

      Correct Answer: obwohl ich keine Zeit habe

      To help you plan your 11 German lesson on: Arbeiter und Arbeitslose: 'obwohl', 'zu' clauses um...zu, ohne...zu, statt...zu, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...