Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use photographs to compare Victorian trips to the seaside to the present day.

      Key learning points

      1. Looking at Victorian seaside photographs can tell us about things that have changed or stayed the same over time.
      2. Looking at a photograph of a steam train can tell us about how people travelled to the seaside and if this has changed.
      3. Looking at photographs of people on the beach can tell us about what they did at the seaside and if this has changed.
      4. Photographs of piers and ice cream sellers can tell us about what people enjoyed at the seaside and if this has changed.

      Keywords

      • Victorian - we describe places, people or things from the time of Queen Victoria as Victorian

      • Changed - when something becomes different it has changed

      • Pier - a pier is a structure that goes out into the sea and often has entertainment on it

      Common misconception

      Trains were the same in the Victorian times as today.

      Explain that the trains in the Victorian times were run on steam. They would have been very dirty, noisy and bumpy.

      Teacher tip

      Discuss with children their experiences of visiting the seaside. Ask questions such as, how do you travel to the seaside? What do you like to do at the seaside? What do you eat at the seaside? What do you wear to the seaside?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Someone who learns about the past is called.

      Correct answer: an historian
      a scientist
      a Victorian

      Q2.
      Historian can use photographs to learn about the past. True or false?

      Correct answer: true
      false

      Q3.
      A picture created by a camera is called a...

      drawing
      Correct answer: photograph
      sketch
      portrait

      Q4.
      Photography was invented...

      two years ago
      20 years ago
      Correct answer: 200 years ago
      2000 years ago

      Q5.
      Match the word to the meaning.

      Correct Answer:pastime,an activity people enjoy doing when they are not at work or school

      an activity people enjoy doing when they are not at work or school

      Correct Answer:photograph,a picture created by a camera

      a picture created by a camera

      Correct Answer:seaside,a place by the sea

      a place by the sea

      Q6.
      Which foods are popular to eat at the seaside?

      carrots
      Correct answer: fish and chips
      Correct answer: ice-cream
      toast

      6 Questions

      Q1.
      What do we called people, places and things from the time when Queen Victoria was Queen?

      Correct answer: Victorian
      Elizabethan

      Q2.
      Historians use photographs to compare things...

      Correct answer: from the past with the present.
      from the future with the present.
      from the future with the past.

      Q3.
      What did people do at the seaside in Victorian times?

      Correct answer: build sandcastles
      Correct answer: walk along the pier
      go bodyboarding in the sea
      Correct answer: go swimming in the sea

      Q4.
      How did people travel to the seaside in Victorian times?

      Correct answer: train
      plane
      car

      Q5.
      Match the vehicle to the correct time.

      Correct Answer:ice-cream van,Now

      Now

      Correct Answer:ice-cream cart,Victorian times

      Victorian times

      Q6.
      Match the word to the meaning.

      Correct Answer:bathing cart,a hut with wheels used at the seaside during Victorian times

      a hut with wheels used at the seaside during Victorian times

      Correct Answer:ice-crem cart,a push-along cart selling ice-cream used during Victorian times

      a push-along cart selling ice-cream used during Victorian times

      Correct Answer:pier,a structure going out into the sea, that people enjoy walking along

      a structure going out into the sea, that people enjoy walking along


      To help you plan your 1 history lesson on: Late Victorian seaside photographs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...