Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the relationship between India and Britain during Victorian times.

      Key learning points

      1. During Victorian times, the British Empire controlled many countries around the world including India.
      2. Britain had gradually taken control of more and more territory of India before and during Victoria's reign.
      3. In 1876, Victoria was given the special title 'Empress of India'.
      4. Later in Victoria's life, one of her most faithful servants was called Abdul Karim, who was from India.
      5. Some of Victoria's other household servants were angered by Abdul and did not want to treat him as an equal.

      Keywords

      • India - India is a country in southern Asia surrounded on three sides by the Indian Ocean

      • Empress - the female leader of an empire is called an empress

      • Servants - a person who has a job working in someone else's home is a servant

      • Household - a ruler's household includes all the people who support a ruler and live in the same building as them or very near to them

      Common misconception

      Pupils may think that Britain still rules over or controls India today.

      Britain does not rule India today. Britain ruled India and much of the surrounding land for over 300 years, but this ended in 1947 when the territory was partitioned into two separate independent countries which became India and Pakistan.

      Teacher tip

      The British Empire lead to the development of the Commonwealth of Nations, which includes 56 countries around the world. Pupils could investigate the commonwealth and its history and see how the aims of this organisaiton are to promote prosperity and peace, and equality for all nations.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In South Africa, many people worked as ...

      sailors
      bakers
      Correct answer: miners

      Q2.
      Who set up a group to help the miners and change the conditions they were working in?

      Prince Albert
      John Brown
      Correct answer: Alice Kinloch
      Queen Victoria

      Q3.
      The largest diamond in the world was found in England.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      Queen Victoria ruled over lots of countries in the British .

      Correct Answer: Empire, empire

      Q5.
      Alice Kinloch came to to explain that African miners were not treated fairly.

      Correct answer: London
      Edinburgh
      Cardiff

      Q6.
      Select the ways that miners in South Africa were treated.

      lots of breaks
      Correct answer: no breaks
      Correct answer: low pay
      high pay

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:servant,a person who works in someone else's home

      a person who works in someone else's home

      Correct Answer:empress,the female leader of an empire

      the female leader of an empire

      Q2.
      Britain still rules over India today. True or false?

      True
      Correct answer: False

      Q3.
      Victoria was given the title 'Empress of India' in ...

      1676
      1776
      Correct answer: 1876
      1976

      Q4.
      Which country was Abdul Karim born in?

      England
      Scotland
      Correct answer: India
      South Africa

      Q5.
      Abdul Karim taught Queen Victoria how to speak ...

      French
      Correct answer: Urdu
      Spanish

      Q6.
      The royal included many servants who did jobs for the queen.

      Correct Answer: household, house hold

      To help you plan your 2 history lesson on: Victoria, Empress of India, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...