Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Eleanor and the Second Crusade

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Eleanor and Louis' relationship and how they went on a crusade.

      Key learning points

      1. Shortly after her father's death, Eleanor married a French prince, Louis.
      2. Even though Louis became the Duke of Aquitaine, Eleanor got to keep her land for herself.
      3. Louis became King of France shortly after their marriage, and Eleanor helped him to rule.
      4. Eleanor went with Louis on a crusade, travelling to Constantinople and Jerusalem.
      5. Eleanor and Louis' marriage broke down and it was annulled, leaving her free to marry again.

      Keywords

      • Crusade - a crusade was a war fought between different religious groups

      • Annulled - when a marriage is annulled, it means that the two people are officially no longer married

      Common misconception

      Some may think that Eleanor and Louis were not married for very long.

      Eleanor and Louis were married for 15 years before their marriage was annulled by the church.

      Teacher tip

      Compare the map of the Second Crusade to modern day maps of Europe. Discuss where Eleanor and Louis travelled on their journey and where the crusaders battled.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Eleanor of Aquitaine’s father was the…

      King of France
      Correct answer: Duke of Aquitaine
      King of England

      Q2.
      Select the answers to finish this sentence: Eleanor’s family was very…

      Correct answer: important
      Correct answer: rich
      poor

      Q3.
      When Eleanor was 13, she became the…

      Duchess of France
      Queen of Aquitaine
      Correct answer: Duchess of Aquitaine

      Q4.
      Aquitaine was a large area of modern day…

      Correct Answer: France, france

      Q5.
      Put these events in Eleanor’s life into the correct order.

      1 - Eleanor was born.
      2 - Eleanor had a good education.
      3 - Eleanor’s father died.
      4 - Eleanor became the Duchess of Aquitaine.

      Q6.
      As Duchess of Aquitaine, Eleanor was one of the richest women in Europe.

      Correct answer: True
      False

      6 Questions

      Q1.
      Eleanor married the of France.

      Correct Answer: prince, Prince

      Q2.
      Eleanor was the Duchess of Aquitaine and her husband became the…

      Correct answer: Duke of Aquitaine
      Duchess of Aquitaine
      King of Aquitaine

      Q3.
      Eleanor became less powerful when she married Prince Louis.

      True
      Correct answer: False

      Q4.
      A war fought between different religious groups was a...

      game
      march
      Correct answer: crusade

      Q5.
      Eleanor and Louis travelled from France through places like __________ to Jerusalem.

      Cardiff
      London
      Correct answer: Constantinople

      Q6.
      Put these events into the correct order, starting with the earliest.

      1 - Eleanor and Louis got married.
      2 - Eleanor became Queen of France.
      3 - Eleanor and Louis went on the crusade.
      4 - Eleanor and Louis had their marriage annulled.

      To help you plan your 2 history lesson on: Eleanor and the Second Crusade, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...