Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Eleanor, Queen of England

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe Eleanor of Aquitaine's relationship with Henry II and her connections to England.

      Key learning points

      1. Two months after her marriage to Louis was annulled, Eleanor married Henry, who was next in line to the English throne.
      2. Henry became the King of England, and Eleanor was his queen; together they ruled over large parts of France and England.
      3. However, their marriage was not always happy and eventually Eleanor moved back to Aquitaine.
      4. When her sons decided to revolt against Henry, she supported them and Henry had her confined as punishment.
      5. However, after Henry's death she helped two of her sons, Richard and John, to rule when they were king of England.

      Keywords

      • Rebel - to rebel means to go against a leader

      • Prisoner - when someone is a prisoner they are kept in one place and do not have the freedom to leave

      Common misconception

      Some may think of Eleanor as a prisoner being kept in terrible conditions.

      Eleanor lived in places of comfort, for example, castles. She did not have the freedom to leave but was well looked after.

      Teacher tip

      It might be helpful to look at a family tree for Eleanor of Aquitaine to see all of her children or get learners to create one themselves.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Eleanor of Aquitaine married Prince of France when she was very young.

      Daniel
      George
      Correct answer: Louis

      Q2.
      Which event came first?

      Eleanor became the Queen of France.
      Correct answer: Eleanor became the Duchess of Aquitaine.
      Eleanor became the Princess of France.

      Q3.
      Which important person had to lead soldiers into a war?

      Correct Answer: king, the king

      Q4.
      King Louis had to lead his soldiers on a…

      Correct answer: crusade
      dance
      holiday

      Q5.
      On the crusade, Eleanor and Louis travelled from France to far away places.

      Correct answer: true
      false

      Q6.
      Eleanor and Louis had their marriage annulled…

      before they went on the crusade.
      Correct answer: after they went on the crusade.

      6 Questions

      Q1.
      Put these kings of England into the correct order, starting with who was the King first.

      1 - King Henry II
      2 - King Richard I
      3 - King John I

      Q2.
      Select the countries that Eleanor of Aquitaine became queen of in her lifetime.

      Germany
      Spain
      Correct answer: England
      Correct answer: France

      Q3.
      Three of Eleanor’s sons tried to against their father.

      Correct Answer: rebel

      Q4.
      Eleanor was kept as a for helping her sons to rebel.

      Correct Answer: prisoner

      Q5.
      Select the two statements which are true.

      King Richard I kept Eleanor as a prisoner.
      King Richard I and Eleanor were brother and sister.
      Correct answer: King Richard I released Eleanor from her prison.
      Correct answer: King Richard I asked Eleanor to help him rule England.

      Q6.
      Which of Eleanor’s sons became kings of England?

      Geoffrey
      Correct answer: Richard
      William
      Correct answer: John

      To help you plan your 2 history lesson on: Eleanor, Queen of England, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...