Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall that in the mid 20th century, decolonisation and nationalist movements took place across the British Empire.

      Key learning points

      1. Britain had emerged from the Second World War as a diminished power, reliant on America.
      2. After the Second World War, a wave of nationalist movements took place in the colonies.
      3. India gained its independence from Britain in 1947 which led to the partition of India and Pakistan.
      4. In 1948, Palestine was partitioned into two separate independent states: Israel and Palestine.
      5. In the 1960s, independence was granted to many of Britain's African and Caribbean colonies.

      Keywords

      • Nationalism - nationalism is the support for the political independence of a country

      • Decolonise - to decolonise is to withdraw from a colony, leaving it independent

      • Partition - to partition is to divide into parts

      • Commonwealth - the Commonwealth is an international organisation consisting of states which once belonged to the British Empire

      Common misconception

      The effects of decolonisation were positive for countries newly independent from the British Empire.

      For many newly independent nations, freedom brought many difficulties as well as benefits.

      Teacher tip

      Use a map in learning cycles two and three to show where decolonisation happened, extending the examples beyond the scope of what is discussed in the lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The British policy of maintaining a navy which was larger than the next two largest navies combined is known as ...

      Correct Answer: two-power standard, Two-power standard

      Q2.
      Which of the following statements about unemployment after WW1 in Britain is correct?

      Correct answer: There was more unemployment after WW1
      There was less unemployment after WW1
      Levels of unemployment were the same after WW1

      Q3.
      Which of the following statements best describes the empire towards the end of the nineteenth and the beginning of the twentieth centuries?

      The empire was at the peak of its imperial power
      Correct answer: The empire was in a trend of imperial decline
      The empire continued to maintain its status on the world stage

      Q4.
      Which of the following statements is an accurate definition of imperial anxiety?

      the sense of unease within an empire due to ideological beliefs
      Correct answer: the sense of unease within an empire due to potential threats to its power
      the sense of unease within an empire due to its immediate decline

      Q5.
      Which of the following statements is a correct definition of nationalism?

      a group of countries or provinces ruled from the centre
      Correct answer: support for the political independence of a country
      gradual and continuous loss of strength

      Q6.
      Which of the following events were designed to show the supremacy of the British Empire?

      The Don Pacifico Affair
      Correct answer: Queen Victoria's Diamond Jubilee
      The National Efficiency movement
      Correct answer: The Great Exhibition

      6 Questions

      Q1.
      To which countries did Britain owe money after WW2?

      Correct answer: Canada
      Germany
      Correct answer: America
      France

      Q2.
      This keyword means to divide into parts

      Correct Answer: Partition, partition

      Q3.
      The international organisation consisting of states which once belonged to the British Empire is known as...

      The United Nations
      The Atlantic Charter
      Correct answer: The Commonwealth

      Q4.
      Which of the following statements are outcomes of Indian independence in 1947?

      India was a single, unified state
      Correct answer: India was partitioned into two states
      Correct answer: There was widespread migration and violence
      Independence was received in India peacefully

      Q5.
      Match the country with the year in which it became independent

      Correct Answer:Nigeria,1960

      1960

      Correct Answer:Uganda,1962

      1962

      Correct Answer:Jamaica,1962

      1962

      Correct Answer:Trinidad and Tobego,1962

      1962

      Correct Answer:Kenya,1963

      1963

      Correct Answer:Barbados,1966

      1966

      Q6.
      Which of the following partitioned Palestine into two states?

      Correct answer: The United Nations
      The League of Nations
      Britain
      Israel

      To help you plan your 9 history lesson on: Decolonisation and contesting empire, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...