Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Continuity and change in Norman government

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain continuity and change in the government of Norman England.

      Key learning points

      1. Continuity is the term used in history to mean things staying the same.
      2. William wanted to be accepted as the legitimate heir of Edward the Confessor.
      3. After 1070, William abandoned plans for power sharing and put Normans in control of the government of Norman England.
      4. Changes to landholding were rapid and significant but the feudal system was probably a much more gradual change.
      5. Norman government relied heavily on Anglo-Saxon government administration and legal systems.

      Keywords

      • Continuity - the term used in history to mean things staying the same

      • Legitimate - something that is legal, right and accepted

      Common misconception

      As conquerors, the Normans could make any changes they wanted to.

      The Normans were greatly outnumbered in England and William hoped to convince most English people that his was going to rule in the same way as King Edward the Confessor.

      Teacher tip

      This is a good topic to use for practice with interpretation questions about the extent of change.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: The met monthly and dealt with local disputes, minor criminal cases and local administrative issues such as tax collection.

      Correct Answer: hundred court, Hundred court, Hundred Court

      Q2.
      Complete the sentence: The dealt with more serious criminal cases and land disputes, and also appeals from the hundred courts.

      Correct Answer: shire court, Shire court, Shire Court

      Q3.
      Which of the following did the Normans introduce to the justice and legal system in England?

      the role of a sheriff
      Correct answer: criminalisation of the use of resources from royal forests
      more regular meeting of the courts
      Correct answer: the murdrum fine

      Q4.
      Who were royal justices?

      a sheriff who travelled around the country hearing cases in the king’s name
      Correct answer: a judge who travelled around the country hearing cases in the king’s name
      a thegn who travelled around the country hearing cases in the king’s name

      Q5.
      Which type of law was used to judge Church cases?

      Church law
      Lanfranc's law
      Correct answer: canon law

      Q6.
      Why were there very few changes to Anglo-Saxon laws in Norman England?

      William knew the pope had set the rules in England and did not want to change
      William agreed with all the existing laws and did not want to change anything
      Correct answer: William wanted to be seen as the guardian of the ‘Law of Edward’

      6 Questions

      Q1.
      Which keyword describes something that is legal, right and accepted?

      Correct Answer: legitimate, Legitimate

      Q2.
      Complete the sentence: is the term used in history to mean things staying the same.

      Correct Answer: Continuity, continuity

      Q3.
      Complete the sentence: After 1070, William abandoned plans for power sharing and put in control of the government.

      Correct Answer: Normans, normans

      Q4.
      Who was able to keep their earldoms and role in government following their submission to William?

      Lanfranc and Stigand
      the Godwinsons
      Correct answer: Edwin and Morcar

      Q5.
      William had the power to take back land from those who had broken their oath of loyalty to him. What was that called?

      the right of inheritance
      Correct answer: the right of forfeiture
      the right of tenure

      Q6.
      Match the examples to whether they show change or continuity in Norman England.

      Correct Answer:change,Domesday Book allowed the Normans to focus on central control

      Domesday Book allowed the Normans to focus on central control

      Correct Answer:continuity,Domesday Book relied on Anglo-Saxon records and administration

      Domesday Book relied on Anglo-Saxon records and administration

      Correct Answer:change,the transfer of land to Normans

      the transfer of land to Normans

      Correct Answer:continuity,the relationships between lords and vassals

      the relationships between lords and vassals

      Correct Answer:change,introduction of the murdrum fine and forest law

      introduction of the murdrum fine and forest law

      Correct Answer:continuity,William governed England using the ‘law of Edward’

      William governed England using the ‘law of Edward’


      To help you plan your 10 history lesson on: Continuity and change in Norman government, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...