Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Norman England - historical context themes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall and apply key themes from the historical context of Norman England.

      Key learning points

      1. There are three key topics making up the historical context of Norman England.
      2. 'Norman conquest and control' covers causes of the conquest, military aspects and establishing and maintaining control.
      3. 'Life under the Normans' covers feudalism and government and economic and social changes and their consequences.
      4. 'The Norman Church and monasticism' covers the Church and monasticism.

      Keywords

      • Inheritance - receiving property or other items from a parent or other after their death

      • Patronage - the support that an overlord provided to their vassal in return for homage

      • Romanesque - an architectural style inspired by the buildings of ancient Rome

      • Investiture - the ability to choose and appoint bishops and abbots

      • Vernacular - the language spoken by ordinary people in a region or country

      Common misconception

      The Anglo-Saxon Church was old-fashioned and corrupt.

      The Normans were keen to present the Anglo-Saxon Church that way, but Edward the Confessor had kept up with reforms from the rest of Europe.

      Teacher tip

      This lesson is designed to be used as a way of making links between this year's historic environment and the historical context themes of the AQA course.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence: was considered important in both Anglo-Saxon and Norman cultures and was linked to God's favour.

      Correct Answer: Luck, luck

      Q2.
      When did William's fleet cross the Channel?

      July
      August
      Correct answer: September
      October

      Q3.
      What is the best definition for the keyword 'victory'?

      an architectural style inspired by the buildings of ancient Rome
      Correct answer: the act of defeating an enemy
      the language spoken by ordinary people in a region or country

      Q4.
      Which of the following statements suggest that Hardrada and Tostig’s invasion was good luck for Harold?

      Correct answer: Many of the Viking troops had left their armour on their ships.
      He had to march north to defeat their invasion and leave the south undefended.
      Correct answer: He was able to march very quickly with his army.

      Q5.
      Which of the following events did not involve luck just before and during the Battle of Hastings?

      Harold’s rush down to Hastings.
      Correct answer: Harold was killed or injured because of a deliberate tactic.
      rumours of William’s death
      Harold's failure of surprise attack.
      Correct answer: The feigned retreat was a tactic Norman knights trained for.

      Q6.
      Complete the sentence: Harold’s bad luck is shown in the Bayeux Tapestry, a scene shows a bad omen in the sky - a ...

      Correct Answer: comet

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword to the correct definition.

      Correct Answer:investiture,the ability to choose and appoint bishops and abbots

      the ability to choose and appoint bishops and abbots

      Correct Answer:patronage,support that an overlord provided to their vassal in return for homage

      support that an overlord provided to their vassal in return for homage

      Correct Answer:inheritance,receiving property or other items from a relative after their death

      receiving property or other items from a relative after their death

      Q2.
      Which keyword describes an architectural style inspired by the buildings of ancient Rome?

      Correct Answer: Romanesque, romanesque

      Q3.
      Which three topics does 'Norman conquest and control' cover?

      Correct answer: causes of the conquest
      feudalism and government
      Correct answer: military aspects
      monasticism
      Correct answer: maintaining control

      Q4.
      Which topics does 'Life under the Normans' cover?

      Correct answer: economic and social changes and their consequences
      the Church
      Correct answer: feudalism and government
      military aspects
      monasticism

      Q5.
      Which two of the following are not military aspects of Norman England?

      Anglo-Saxon and Norman tactics
      Correct answer: the Harrying of the North
      Correct answer: the inheritance of William II
      cavalry and castles

      Q6.
      Which two of the following relate to the Church of Norman England?

      Latin usage and the vernacular
      Correct answer: Archbishop Lanfranc and reform of the English Church
      Correct answer: the Investiture Controversy
      the building of abbeys and monasteries

      To help you plan your 10 history lesson on: Norman England - historical context themes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...