Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe key features of the Norman infantry and cavalry.

      Key learning points

      1. The Norman army contained a mix of infantry and cavalry.
      2. The Norman army was made up of professional soldiers.
      3. The Norman infantry included foot soldiers and archers.
      4. The Norman army featured military innovations that were new to England.
      5. The shield wall needed to be weakened before Norman cavalry could be effective.

      Keywords

      • Infantry - soldiers who fight on foot are known as infantry

      • Cavalry - soldiers who fight on horseback are known as cavalry

      • Mercenary - a mercenary is someone who joins a foreign army in order to be paid

      • Innovation - an innovation is a new way of doing something, based on new ideas or developments

      Common misconception

      If William had more knights, he would have won the Battle of Hastings more quickly.

      Knights may have been less effective against the shield wall than infantry, because the unarmoured horses were vulnerable. They were probably much more effective in later stages of the battle, once the shield wall had been broken up.

      Teacher tip

      The Bayeux Tapestry is a wonderful source to use in comparing the different features of the Norman and Anglo-Saxon armies. As it was, in all likelihood, embroidered by English women, this might make it more reliable for Anglo-Saxon weapons and armour than for their innovative Norman counterparts.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What were the housecarls?

      Correct answer: An elite unit of the Anglo-Saxon army.
      Men who held at least five hides of land from the king or another lord.
      Men from the general population called up in times of war.

      Q2.
      A standing army is an army that is ...

      paid.
      trained.
      Correct answer: permanent.

      Q3.
      Historians believe there was both a general fyrd and a fyrd.

      Correct Answer: select, Select

      Q4.
      Typically, a thegn was equipped with a helmet, a shirt, two shields, two spears and a horse with a saddle.

      Correct Answer: chainmail, chain mail

      Q5.
      The fyrd could be called for up to days.

      Correct Answer: sixty, 60

      Q6.
      What was the standard formation for Anglo-Saxon armies?

      Correct answer: shield wall
      phalanx
      testudo

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:Infantry,Soldiers who fight on foot

      Soldiers who fight on foot

      Correct Answer:Cavalry,Soldiers who fight on horseback

      Soldiers who fight on horseback

      Correct Answer:Mercenary,Someone who joins a foreign army in order to be paid

      Someone who joins a foreign army in order to be paid

      Q2.
      Which sort of soldier made up the majority of William's army?

      Correct answer: Infantry
      Cavalry
      Archers

      Q3.
      What shape was the typical Norman soldier's shield?

      Circular
      Square
      Diamond
      Correct answer: Kite

      Q4.
      Which of these best describes the number of archers in the Battle of Hastings?

      Correct answer: Both armies had archers, but the Normans had a great deal more.
      Both armies had archers, but the Anglo-Saxons had a great deal more.
      Only the Anglo-Saxon army had archers.
      Only the Norman army had archers.

      Q5.
      The trained warhorses used by Norman cavalry were called ...

      gonfanons
      Correct answer: destriers
      stirrups
      spurs

      Q6.
      Norman knights rode in saddles with high ...

      Correct Answer: pommels, Pommels

      To help you plan your 10 history lesson on: The Norman army, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...