Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how popular culture developed in the 1930s.

      Key learning points

      1. The New Deal extended specific support to help jobless artists.
      2. Jazz remained popular although many individual artists suffered.
      3. Radio ownership doubled in the 1930s.
      4. A wide range of literature, ranging from novels to comics, flourished.
      5. Cinemas remained a very popular form of entertainment.

      Keywords

      • Congress - the group of elected politicians responsible for passing laws in the USA are known as Congress

      • Escapism - escapism refers to types of entertainment or imagination that help you to forget about your work and your problems

      Common misconception

      During the Great Depression, Americans had significantly less access to entertainment.

      Americans continued to access entertainments on a large scale. Radio ownership doubled, cinema attendance recovered as a form of escapism and new forms of popular literature like comics flourished.

      Teacher tip

      Show students a short clip from either the Wizard of Oz (1939), Snow White (1938) or 42nd Street (1933). Ask students why, despite falling incomes, millions of Americans continued to visit cinemas to watch films like these.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Something may be declared if it is not allowed under the laws of a political system.

      Correct Answer: unconstitutional, Unconstitutional

      Q2.
      How many Americans were unemployed by 1933?

      5 000 000
      Correct answer: 13 000 000
      21 000 000
      29 000 000

      Q3.
      What type of opponent to the New Deal was Alf Landan?

      business owner
      radical
      Correct answer: Republican
      Supreme Court judge

      Q4.
      Who proposed the 'Share Our Wealth' plan?

      Alf Landan
      Charkles Coughlin
      Franklin D. Roosevelt
      Correct answer: Huey Long

      Q5.
      Write the missing word. In 1937, President Roosevelt introduced an unpopular plan to the Supreme Court but this faced widespread opposition and was abandoned.

      Correct Answer: pack, Pack

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events and periods into chronological order.

      1 - USA gains independence
      2 - World War One
      3 - Roaring Twenties
      4 - Great Depression
      5 - World War Two

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. refers to types of entertainment or imagination that help you to forget about your work and your problems.

      Correct Answer: Escapism, escapism

      Q2.
      How did radio ownership in the USA change between 1930 and 1940?

      Correct answer: doubled
      halved
      remained the same

      Q3.
      What was Duke Ellington famous for?

      Hollywood actor
      Correct answer: jazz musician
      radio host
      soldier

      Q4.
      How many artists were employed by Federal Project Number One?

      5000
      10 000
      20 000
      Correct answer: 40 000

      Q5.
      Which example best demonstrates that Federal Project Number One was able to benefit ordinary Americans well as artists?

      The Works Progress Administration (WPA) hired 3 000 000 workers
      Correct answer: Weekly music classes were provided for 132 000 children and adults
      40 000 artists were employed to work on the Federal Project Number One

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following stages of film history into chornological order.

      1 - most films were silent
      2 - cinemas began showing talkies
      3 - Great Depression began
      4 - cinema attendance fell for a short periodfore recovering
      5 - 'Wizard of Oz' released in released in colour

      To help you plan your 11 history lesson on: 1930s American popular culture, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...