Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Black Power and the Civil Rights Movement

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of the Black Power Movement in the USA in the 1960s and 1970s.

      Key learning points

      1. Malcolm X helped develop many ideas which inspired the Black Power Movement.
      2. The Black Power Movement was radical.
      3. The Black Panther Party was one of the most well known Black Power groups.
      4. Membership of the Black Panther Party was relatively small.
      5. The Black Panthers provided many services to support African American communities.

      Keywords

      • Radical - the belief in the need for big social, political and economic changes

      • Separatism - the belief that people from different backgrounds should be kept apart from one another

      • Heritage - characteristics belonging to a particular culture, such as language or music

      Common misconception

      Black Power groups only focused on the use of violence.

      Groups such as the Black Panthers provided many services to support black communities, such as free breakfast programmes.

      Teacher tip

      Get students to discuss why some athletes recently 'took the knee' before sporting events and how people reacted to this. Then share negative media and public reactions to Tommie Smith and John Carlos giving the black power salute. Ask why the athletes may have decided to act in this way.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A is an area of a city where people of a particular race or religion live, especially a poor area.

      Correct Answer: ghetto, Ghetto

      Q2.
      Who is often considered the leader of the Civil Rights Movement in the 1960s?

      John F Kennedy
      Lyndon B Johnson
      Correct answer: Martin Luther King Jr
      Rosa Parks

      Q3.
      What types of protest is the March on Washington an example of?

      Correct answer: direct action
      legal action
      Correct answer: non-violent protest
      violent protest

      Q4.
      In which city did Martin Luther King lead a freedom movement in 1966?

      Birmingham
      Correct answer: Chicago
      Selma
      Washington

      Q5.
      What did the actions of people during the March on Washington help to demonstrate?

      disorganisation of the Civil Rights Movement
      police brutality towards civil rights protestors
      Correct answer: widespread support for the Civil Rights Movement

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Montgomery Bus Boycott
      2 - Birmingham Campaign
      3 - March on Washington
      4 - Selma to Montgomery March
      5 - Chicago Freedom Movement

      6 Questions

      Q1.
      What word refers to the belief that the people from different backgrounds should be kept apart from one another?

      Correct Answer: separatism, Separatism

      Q2.
      Malcolm X was a spokesman for which radical group?

      Correct Answer: Nation of Islam, the Nation of Islam, NOI

      Q3.
      Which of the following actions did Tommie Smith and John Carlos carry out at the 1968 Mexico Olympics?

      Correct answer: gave the Black Power salute
      refused to wear Team USA kit
      covered their ears during the US national anthem

      Q4.
      Write the missing number. Over children were fed by the Free Breakfast for Children Program in the first year after it began.

      Correct Answer: 20 000, 20000, 20,000, 20 thousand, 20k

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      The Black Panthers had no radical policies.
      The Black Panthers only ever acted non-violently.
      Correct answer: Membership of the Black Panther Party was relatively small.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Malcolm X became a spokesman for NOI.
      2 - Black Panthers were set up.
      3 - Tommie Smith and John Carlos gave the Black Power salute.
      4 - Free Breakfast for Children Program began.
      5 - Black Panther Party split.

      To help you plan your 11 history lesson on: Black Power and the Civil Rights Movement, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...