Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The impact of imperial propaganda in the 19th century

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain that the British government produced imperial propaganda to maintain British support for the Empire's expansion.

      Key learning points

      1. The expansion of the British Empire created huge financial benefits for Britain.
      2. Britain believed it had a duty to 'civilise' people within the Empire, which is known as a civilising mission.
      3. The British government used propaganda to increase support for empire so they could continue expanding.
      4. Many products were covered in images of the Empire and in 1887 a range of empire souvenirs were produced.
      5. Books and newspapers gave positive accounts of overseas wars in the Empire.

      Keywords

      • Imperial - relating to empire

      • Civilising - the view that colonisation is justifiable because it involves bringing cultural, political and scientific advancement to colonies

      • Propaganda - the circulation of one-sided or misleading information usually to promote a political cause

      Common misconception

      The British public uniformly supported imperial expansion and wars.

      British public opinion was not monolithic; there were varied reactions to imperial policies and military actions, including support, indifference and opposition.

      Teacher tip

      Ensure students are comfortable with the term 'propaganda' and know its purpose and how it can present itself in myriad ways.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes Indian sailors and soldiers who migrated to Britain?

      Correct Answer: lascars

      Q2.
      Why did some Britons migrate to India in the late 18th and early 19th centuries?

      India offered exposure to diseases.
      Correct answer: India offered a sense of adventure.
      Correct answer: India offered economic and social advancement.
      India offered political unrest.

      Q3.
      Where did Britons settle in India?

      palaces
      Correct answer: ports
      Correct answer: countryside
      desert

      Q4.
      Complete the sentence: labourers from India moved to Kenya to build railways.

      Correct Answer: Indentured, indentured

      Q5.
      Where did Indian sailors and soldiers often settle in Britain during the late 19th and early 20th centuries?

      Portsmouth
      Manchester
      Correct answer: London
      Correct answer: Liverpool
      Correct answer: Cardiff

      Q6.
      Where did Britain encourage Indian people to migrate to from the 1860s to the early 1900s to address labour shortages?

      North Africa
      West Africa
      East Africa
      Correct answer: South Africa

      6 Questions

      Q1.
      Which word means relating to empire?

      Correct Answer: imperial

      Q2.
      Which word describes the circulation of one-sided or misleading information usually to promote a political cause?

      Correct Answer: propaganda

      Q3.
      Which of the following are examples of consumer products that were decorated with images glorifying the achievements of the Empire?

      Correct answer: commemorative plates showing victorious battles
      speeches cultivating patriotic feelings
      Correct answer: tea sets featuring colonial landmarks
      newspapers reporting on the EIC's stocks

      Q4.
      Complete the sentence: Britain justified its expansion of the Empire through the ideology of a ‘ ’.

      civilising quest
      civilising mission
      civilising assignment
      civilising expedition

      Q5.
      Who offered readers back home in Britain a first-hand glimpse into the realities of imperial warfare?

      East India Company soldiers
      Queen Victoria
      Correct answer: journalists
      Correct answer: war correspondents

      Q6.
      Which of the following were colonial interventions that the British justified using the 'civilising' ideology?

      promoting Islam
      Correct answer: imposing British law
      Correct answer: promoting Christianity
      Correct answer: reforming education
      imposing British food

      To help you plan your 10 history lesson on: The impact of imperial propaganda in the 19th century, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...