Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The impact of the World Wars on migration to and from Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall that many soldiers from Britain's colonies fought for Britain in both World Wars, and that this had impacts on both migration and empire.

      Key learning points

      1. During World War One thousands of Indian soldiers fought on the Western Front, then moved to Britain.
      2. Many African and Caribbean soldiers joined the navy, leading to the 1919 riots in Liverpool and Cardiff.
      3. Many colonial soldiers also served in World War Two, though they often returned to the colonies.
      4. WW2 created a labour shortage that meant that the government encouraged immigration from the Commonwealth.

      Keywords

      • Colony - a country or area under the control of another country and occupied by settlers from that country

      • Commonwealth - an international organisation consisting of states which once belonged to the British Empire

      • Windrush - the name of the ship bringing the first cohort of migrants from the Caribbean to Britain after the Second World War

      Common misconception

      Non-white soldiers and citizens of the Commonwealth played a small role during and after both World Wars.

      Non-white soldiers and citizens of the Commonwealth played a significant role during and after both World Wars.

      Teacher tip

      Ensure students appreciate the diversity of experiences and contributions of soldiers and immigrants from colonies and non-white backgrounds during and after the World Wars.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes the view that colonisation is justifiable because it involves bringing cultural, political and scientific advancement to colonies?

      Correct Answer: civilising, civilising mission, 'civilising mission'

      Q2.
      The expansion of the British Empire allowed Britain access to valuable resources like...

      livestock
      Correct answer: spices
      vegetables
      Correct answer: minerals
      Correct answer: raw materials

      Q3.
      How did the expansion of empire help Britain?

      Correct answer: promoted Britain's influence on the world stage
      Correct answer: created huge financial benefits
      Correct answer: provided strategic advantages
      showed the evils of exploitation
      created long-term problems for colonies

      Q4.
      Complete the sentence: The British government employed as a tool to gain support for the expansion and maintenance of the Empire.

      Correct Answer: propaganda

      Q5.
      What was released in 1887 as part of Queen Victoria's Golden Jubilee celebrations?

      a statement inviting all those living in colonies to settle in Britain
      a law to bring an end to the Empire
      Correct answer: a range of imperial souvenirs promoting the Empire

      Q6.
      How did war correspondents portray imperial military campaigns?

      as bloody, brutal but unnecessary
      Correct answer: as heroic struggles against barbarism and tyranny
      as terrible wastes of time, soldiers and resources

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes a country or area under the control of another country and occupied by settlers from that country?

      Correct Answer: colony

      Q2.
      Which word describes an international organisation consisting of states which once belonged to the British Empire?

      Correct Answer: Commonwealth, The Commonwealth

      Q3.
      How many Indian soldiers were awarded medals for thier contributions to World War One (WW1)?

      250
      500
      Correct answer: 1000

      Q4.
      After WW1 where did many African and Caribbean soldiers settle in Britain?

      Correct answer: Liverpool
      Brighton
      Cardiff
      Nottingham

      Q5.
      The poor experiences of soldiers from British colonies in WW2 fuelled what when many returned home?

      pro-colonial sentiments
      Correct answer: anti-colonial sentiments
      Correct answer: independence movements
      solidified colonial ties

      Q6.
      When was the British Nationality Act passed?

      1945
      Correct answer: 1948
      1950
      1952

      To help you plan your 10 history lesson on: The impact of the World Wars on migration to and from Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...