Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The impact of the EU on migrant experiences in Britain

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall that the UK joined the EEC in 1973 and that this led to an influx of Eastern and Central European immigration in the early 21st century.

      Key learning points

      1. After WW2, the European Economic Community (EEC) was founded to forge peaceful connections in Europe.
      2. Britain joined the EEC (now EU) in 1973 to counter its waning influence after the end of Empire.
      3. In the 1980s, a European single market was created which allowed free movement of people within the EEC.
      4. Eastern European countries joined the EU after the USSR's collapse, many citizens of which moved to Britain.
      5. Opposition to migration from the EU contributed to the 2016 Brexit Referendum.

      Keywords

      • European Economic Community - a trading bloc created by European powers after WW2, also known as the EEC and later named the European Union (EU)

      • Brexit - a term coined after the UK voted to leave the EU, referring to British exit from the European Union

      • Referendum - a vote held in which citizens vote directly on a closed question

      • Eurosceptic - someone who is generally against close ties with the European Union

      Common misconception

      The European Economic Community (EEC) and the European Union (EU) have always been the same entity with identical goals and functions.

      The evolution from the EEC to the EU over several decades, showing progressively deepening integration. This was not a seamless transition but involved significant changes in scope and objectives.

      Teacher tip

      Highlight key milestones like the Treaty of Rome (1957), the Single European Act (1986) and the Maastricht Treaty (1992) when teaching about the evolution of the EEC into the EU.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the following sentence: The term British Territory is used to describe small countries still under the control of the UK.

      Correct Answer: Overseas, Oversea

      Q2.
      Which countries have laid claim to the Falkland Islands in the past?

      Correct answer: Argentina
      Brazil
      Correct answer: Britain
      Chile
      Correct answer: Spain

      Q3.
      Under the dictatorship of General Galtieri, which country invaded the Falkland Islands in 1982?

      Correct Answer: Argentina, Argentine, the Argentine

      Q4.
      How large was the exclusion zone placed around the Falkland Islands by the British?

      two miles
      20 miles
      Correct answer: 200 miles
      2000 miles

      Q5.
      Which British Prime Minister responded to the invasion of the Falkland Islands in 1982?

      John Major
      Correct answer: Margaret Thatcher
      Edward Heath
      Harold Wilson
      Winston Churchill

      Q6.
      What was the result of the 1982 Falklands War?

      improved relations between Britain and Argentina
      Correct answer: increased tensions between Britain and Argentina
      Correct answer: improved relations between Britain and the USA
      increased tensions between Britain and the USA

      6 Questions

      Q1.
      Why was the European Economic Community (EEC) primarily created?

      to help prevent climate change
      to help prevent economic decline
      Correct answer: to help prevent future conflicts

      Q2.
      Which country vetoed Britain from joining the EEC twice?

      Correct Answer: France, French

      Q3.
      Which of the following officially turned the EEC into the EU?

      Treaty of Rome
      Correct answer: Maastricht Treaty
      Single European Act

      Q4.
      What is the term commonly used for Britain voting to leave the EU?

      Correct Answer: Brexit, Britain's exit

      Q5.
      What was the result of the referendum regarding Britain's membership of the EU in 2016?

      The British voted overwhelmingly to stay in the EU.
      The British voted overwhelmingly to leave the EU.
      Correct answer: There was a 4% difference between 'leave' and 'remain'.

      Q6.
      Put the following events in chronological order.

      1 - The European Economic Community (EEC) was established.
      2 - Britain joined the EEC.
      3 - The Single European Act was signed.
      4 - The Maastricht Treaty was signed.
      5 - Britain voted to leave the European Union (EU).

      To help you plan your 10 history lesson on: The impact of the EU on migrant experiences in Britain, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...