Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A 19th century revolution in surgery

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of surgical developments to manage blood loss, pain and infection during the 19th century.

      Key learning points

      1. Chloroform was discovered as an an effective anaesthetic in the 1840s.
      2. Infections became more common in surgeries as improved anaesthetics were used.
      3. Joseph Lister encouraged the use of carbolic acid as an antiseptic to sterilise wounds.
      4. Lister faced considerable medical opposition.
      5. Surgeons began to practice aseptic methods by the end of the 19th century.

      Keywords

      • Invasive - in this context, medical treatments which involve cutting into the body

      • Transfusion - the process of adding an amount of blood to a person’s body

      • Anaesthetic - a substance that makes you unable to feel pain

      • Sterilise - to make something free from microbes

      Common misconception

      Surgery continually improved during the 19th century.

      Improvements in anaesthetics led to more invasive surgeries which actually made infection a greater problem in the mid-19th century.

      Teacher tip

      Ask pupils what was the most important development in surgery during the 19th century. You may prompt pupils to consider criteria such as the strengths and weakness of each development and their long-term impact on other developments.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who developed a vaccine for rabies in 1885?

      Edward Jenner
      Correct answer: Louis Pasteur
      Robert Koch

      Q2.
      Write the missing word. In the 19th century, quack medicines were often referred to as medicines.

      Correct Answer: patent

      Q3.
      What were leeches commonly used for in 19th century medicine?

      destroying microbes
      Correct answer: draining blood
      preventing miasma

      Q4.
      Which statement is most accurate?

      Clean water supplies were improved in Glasgow after Germ Theory was published.
      Correct answer: Clean water supplies were improved in Glasgow before Germ Theory was published.
      Clean water supplies were never improved in Glasgow, despite Germ Theory.

      Q5.
      In which century was Germ Theory developed?

      16th century
      17th century
      18th century
      Correct answer: 19th century
      20th century

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Inoculation introduced to Britain
      2 - Smallpox vaccine discovered
      3 - Germ Theory developed
      4 - Rabies vaccine developed
      5 - Diphtheria vaccine developed

      6 Questions

      Q1.
      What term means 'to make something free from microbes'?

      Correct Answer: sterilise

      Q2.
      Match each of the developments in surgery with the problem which it was supposed to help manage.

      Correct Answer:transfusions,blood loss

      blood loss

      Correct Answer:chloroform,pain

      pain

      Correct Answer:carbolic acid spray,infections

      infections

      Q3.
      Who pioneered the use of antiseptic methods of surgery?

      Correct Answer: Joseph Lister, Lister

      Q4.
      Write the missing word. Steam cleaning surgical equipment is an example of surgery.

      Correct Answer: aseptic

      Q5.
      What did Joseph Lister's antiseptic methods reduced death rates during his surgeries to?

      5%
      Correct answer: 15%
      25%
      35%
      45%

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following developments into chronological order.

      1 - First successful transfusion of human blood took place
      2 - Ether used for the first time during surgery
      3 - Queen Victoria used anaesthetic whilst giving birth
      4 - Infection became a greater problem in surgeries
      5 - Joseph Lister started using carbolic acid
      6 - Aseptic surgery became more popular

      To help you plan your 10 history lesson on: A 19th century revolution in surgery, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...