Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Modern approaches to medical treatment

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the extent of change in modern approaches to medical treatment.

      Key learning points

      1. Technology used to produce medicine has made some treatments more widely available.
      2. Technology has allowed new treatments to be developed for a wide range of conditions.
      3. Alternative treatments continue to be used in modern Britain.
      4. Acupuncture, herbal remedies and homeopathy are all popular treatments.

      Keywords

      • Automation - to control something using machines and not people

      • Mainstream medicine - in a modern context, practices conducted by trained professionals, based on scientific methods and evidence

      Common misconception

      Alternative medicines were mostly abandoned during the course of the 20th century.

      Alternative medicines, including practices like homeopathy and the use of herbal medicines, have remained popular, even in 21st century Britain.

      Teacher tip

      Before completing Task B, instruct pupils to make a quick table with methods of treatment in use in 1900 listed in one column and methods of treatment in use in the 21st century listed in the other. Pupils can then identify some changes and continuities to help support their answers.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In the 19th century, which law only encouraged (but did not require) local sanitary reforms?

      1832 Reform Act
      Correct answer: 1848 Public Health Act
      1875 Public Health Act
      1900 Health Reform Act

      Q2.
      , a waterborne disease, caused deadly outbreaks in 19th-century towns.

      Correct Answer: Cholera, cholera

      Q3.
      Which scan, introduced in the 1970s, gives detailed images of soft tissues without surgery?

      X-ray
      Ultrasound
      Correct answer: MRI
      CT

      Q4.
      An is a camera on a flexible tube used to look inside the body.

      Correct Answer: endsocope, Endoscope

      Q5.
      Which conflict encouraged the US and British governments to support the mass production of penicillin?

      Boer War
      World War One
      Correct answer: World War Two
      Vietnam War

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following developments into chronological order.

      1 - inoculation introduced to Britain
      2 - smallpox vaccine developed
      3 - Germ Theory first published
      4 - Salvarsan 606 discovered
      5 - Prontosil discovered
      6 - first successful trial of penicillin to treat a human patient

      6 Questions

      Q1.
      means to control something using machines and not people.

      Correct Answer: Automation

      Q2.
      How many doses of penicillin were produced in the UK in 2023?

      over 1000
      over 100 000
      over 1 million
      Correct answer: over 10 million

      Q3.
      What does radiotherapy treatment involve?

      antibiotics
      herbal remedies
      vaccines
      Correct answer: X-rays

      Q4.
      release electrical pulses to help keep people's heartbeats regular.

      Correct Answer: Pacemakers

      Q5.
      What is it claimed that St John's wort can treat?

      Correct answer: anxiety
      cancer
      diabetes
      flu

      Q6.
      Which statement is correct?

      Homeopathy is supported by a lot of scientific evidence.
      Correct answer: Homeopathy is supported by some high-profile individuals.
      Homeopathy lacks support from both scientific evidence or high-profile figures.
      Homeopathy has support from both scientific evidence and high-profile figures.

      To help you plan your 10 history lesson on: Modern approaches to medical treatment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...