Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why diagnosis improved after 1900.

      Key learning points

      1. Diagnosis in 1900 mainly depended upon the judgement of individual doctors.
      2. Laboratory testing became commonplace during the 20th century.
      3. New technologies have provided more detailed information to support diagnoses.
      4. Many technologies used for modern diagnosis remove the need for invasive procedures.

      Keywords

      • Diagnosis - the process of saying what is wrong with someone who is sick

      • Invasive - in this context, medical treatments which involve cutting into the body

      Common misconception

      The use of technology in modern medicine means doctors aren't very involved in making diagnoses.

      Technology can help patients to monitor some health conditions themselves but many technologies that help diagnosis require a doctor to operate them or to interpret the information they provide.

      Teacher tip

      Ask pupils why it would be so beneficial for modern medicine as a whole for diagnosis to improve in the ways it has since 1900. You may prompt pupils to think about treatments and the attitudes of ordinary people.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      factors refer to the way that people live, including their diets and levels of exercise.

      Correct Answer: Lifestyle

      Q2.
      Who took the first photo of DNA in 1951?

      Francis Crick
      Gregor Mendel
      James Watson
      Correct answer: Rosalind Franklin

      Q3.
      Which diseases are smoking strongly associated with?

      anaemia
      haemophilia
      Correct answer: heart disease
      Correct answer: lung cancer

      Q4.
      were first discovered in food during the 1910s, improving understanding of how diets can affect people's health.

      Correct Answer: Vitamins

      Q5.
      What causes Down syndrome?

      Correct answer: genetics
      lifestyle factors
      microbes

      Q6.
      What did many medieval physicians study to diagnose their patient's illnesses?

      blood
      saliva
      Correct answer: urine

      6 Questions

      Q1.
      Medical treatments which involve cutting into the body are described as .

      Correct Answer: invasive

      Q2.
      What is at the end of an endoscope?

      Correct answer: a camera
      a needle
      sensors
      a thermometer

      Q3.
      Which type of technology is typically used to try and identify broken bones in the body?

      continuous glucose monitor
      endoscope
      MRI scan
      Correct answer: X-ray

      Q4.
      What type of test involves taking samples of flesh to help diagnose a patient?

      Correct Answer: biopsy, biopsies

      Q5.
      Which statement is correct?

      Correct answer: Medieval and modern doctors used urine to make diagnoses.
      Only medieval doctors used urine to make diagnoses.
      Only modern doctors use urine to make diagnoses.
      Neither medieval nor modern doctors used urine to make diagnoses.

      Q6.
      Who usually conducts MRI scans and interprets the information they provide?

      Correct answer: doctors
      patients
      doctors and patients together

      To help you plan your 10 history lesson on: Modern improvements in diagnosis, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...