Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the significance of SALT 1.

      Key learning points

      1. President Nixon visited Moscow in 1972.
      2. SALT 1 was signed in 1972.
      3. SALT 1 included arms limitations and agreements between the USA and USSR to cooperate.
      4. Not all new nuclear weapons were covered by SALT 1.
      5. The Cold War still continued after 1972.

      Keywords

      • Arms - weapons

      • Rapprochement - the development of friendlier relations between countries who have been enemies

      • State visit - when the leader of one country makes an official visit to another

      • Interim - something that is only temporary

      • Moderated - to prevent something from reaching extremes

      Common misconception

      SALT 1 represented an end to the Cold War.

      SALT 1 helped to moderate some elements of the Cold War such as the arms race but did not bring a complete stop to this. US and Soviet rivalry continued after 1972 and so did the Cold War.

      Teacher tip

      Get students to reflect on East-West relations over the course of the period from 1945-72 by constructing a time-axis graph. The line element of this should be plotted according to how cooperative/tense US-Soviet relations were at given times. Justifications should be included.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is Détente?

      an escalation of tensions between countries which have been hostile
      Correct answer: a relaxation of tensions between countries which have been hostile
      a resumption of tensions between countries which have been hostile

      Q2.
      In which decade did Détente begin?

      1940s
      1950s
      1960s
      Correct answer: 1970s

      Q3.
      Which of the following was an international motive for Détente?

      US urban riots
      Soviet living standards
      Correct answer: US war in Vietnam

      Q4.
      Which countries were part of the Sino-Soviet split?

      Correct answer: China
      Japan
      USA
      Correct answer: USSR
      Vietnam

      Q5.
      How much did the USSR spend on its military and space programme in 1968?

      $18 billion
      $38 billion
      Correct answer: $58 billion
      $78 billion

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Berlin Blockade
      2 - Korean War
      3 - Hungarian Uprising
      4 - Cuban Misisle Crisis
      5 - Prague Spring
      6 - Détente began

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing keyword. is the development of friendlier relations between countries who have been enemies.

      Correct Answer: rapproachement, Rapproachment

      Q2.
      Which US president made a state visit to the USSR in 1972?

      Truman
      Eisenhower
      Kennedy
      Johnson
      Correct answer: Nixon

      Q3.
      Which of the following agreements was not part of SALT 1?

      Anti-Ballistic Missile Treaty
      Basic Principles Agreement
      Interim Treaty
      Correct answer: Test Ban Treaty

      Q4.
      Which weapon was not covered by restrictions under SALT 1?

      ABMs
      ICMBs
      Correct answer: MIRVs
      SLBMs

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      SALT 1 intensified the Cold War
      Correct answer: SALT 1 moderated the Cold War
      SALT 1 ended the Cold War

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - USA and USSR fight as allies in WW2
      2 - NATO formed
      3 - Hungarian Uprising crushed
      4 - Cuban Missile Crisis
      5 - MIRVs developed
      6 - SALT 1 signed by the USA and USSR

      To help you plan your 11 history lesson on: Détente and SALT 1, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...