Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the reasons for Détente.

      Key learning points

      1. Détente began between the US and USSR in the early 1970s.
      2. New leaders in both superpowers helped encourage Détente.
      3. The USA and USSR hoped to address domestic social and economic issues.
      4. Nixon believed Détente could help the US end its war in Vietnam.
      5. Brezhnev was concerned to ensure the US and Chinese did not co-operate against the USSR.

      Keywords

      • Détente - the relaxation of tensions between states which were previously hostile towards one another

      • Domestic - issues that exist within a country, rather than those related to its relationship with foreign countries

      • Sino - relates to China

      Common misconception

      The USSR was in favout of the US decision to improve relations with communist China.

      Because of the Sino-Soviet split, the Soviets worried that improved US-China relations might lead them to form an anti-Soviet alliance.

      Teacher tip

      Ask students whether the timing of the beginning of Détente suggests that Nixon had a more important role in encouraging the process than Brezhnev did? Students may discuss this in pairs before participating in a broader discussion.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What were the severe Soviet prisons, where prisoners had to perform forced labour, called?

      Correct Answer: gulags, gulag

      Q2.
      Write the missing words: ABMs and MIRVs were developed as part of the in the 1960s and 1970s.

      Correct Answer: arms race, Arms race, Arms Race

      Q3.
      Which superpower fought in the Vietnam War?

      Correct Answer: USA, US, the USA, United States, America

      Q4.
      In which country was the SSSJ founded?

      China
      Correct answer: USA
      USSR

      Q5.
      How did censorship change under Brezhnev?

      became less common than under Khrushchev
      Correct answer: became more common than under Khrushchev
      remained as common as under Khrushchev

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - USA developed an atomic bomb
      2 - USSR successfully developed an atomic bomb
      3 - USA and USSR developed hydrogen bombs
      4 - USA and USSR developed ICBMs
      5 - USSR developed ABMs
      6 - USA developed MIRVs

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word: refers to the relaxation of tensions between states which were previously hostile towards one another.

      Correct Answer: détente, detente, Detente, Détente

      Q2.
      Which two leaders were involved in Détente?

      Correct answer: Leonid Brezhnev
      Lyndon B Johnson
      Nikita Khrushchev
      Correct answer: Richard Nixon

      Q3.
      How much was the US spending on its militray and space programme in 1968?

      $20.1 billion
      $40.3 billion
      $60.2 billion
      Correct answer: $80.1 billion

      Q4.
      Which of the following was a domestic motive for Détente?

      Sino-Soviet split
      Correct answer: US urban riots
      US war in Vietnam

      Q5.
      Why did Nixon want to improve US relations with China and the USSR?

      So they would stop fighting against US forces in Vietnam.
      So they would send troops to fight alongside the US in Vietnam.
      Correct answer: So they would put pressure on the North Vietnamese during peace negotiations.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - President Nixon promised to achieve “peace with honour”
      2 - USA attempted to improve its relations with communist states
      3 - Nixon visited China and improved relations with its leaders
      4 - The USSR worried about becoming internationally isolated
      5 - Both superpowers became open to pursuing Détente

      To help you plan your 11 history lesson on: The reasons for Détente, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...