Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Hungary and Soviet power in Eastern Europe

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the causes, events and consequences of the Hungarian Uprising of 1956.

      Key learning points

      1. The Hungarian Uprising (1956) was caused by anger due to declining living standards and a desire for greater freedom.
      2. Khrushchev attempted to end the Hungarian Uprising by installing Imre Nagy as leader and supporting his reforms.
      3. When Nagy announced that Hungary would leave the Warsaw Pact, the USSR invaded and crushed the Hungarian Uprising.
      4. The West opposed the Soviet invasion of Hungary but did not intervene.
      5. The defeat of the Hungarian Uprising strengthened the USSR and Khrushchev.

      Keywords

      • Satellite state - a country controlled by or depending on a more powerful country

      • Uprising - an act of resistance or rebellion

      • Oppression - unfair treatment that limits people's freedom

      • Containment - American policy aimed at preventing the spread of communism into non-communist countries

      Common misconception

      Mátyás Rákosi was the leader of Hungary at the start of the Hungarian Uprising.

      Rákosi was forced to quit as leader in July 1956 when he lost the support of the USSR but widespread anger amongst ordinary Hungarians remained. Khrushchev installed Imre Nagy as leader on 26th October 1956 in an attempt to end protests.

      Teacher tip

      Ask students to roleplay as advisors of President Eisenhower at the beginning of the Hungarian Uprising. Divide the class with some students advising Eisenhower to intervene in support of the uprising and other students explaining why the USA should not become involved.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. is the process of supplying yourself or others with new weapons, especially in order to become a strong military power again.

      Correct Answer: rearmament, re-armament, Rearmament, Re-armament

      Q2.
      Which two countries were members of NATO?

      Correct answer: Britain
      Bulgaria
      Hungary
      Correct answer: Italy
      Yugoslavia

      Q3.
      Which two countries were members of the Warsaw Pact?

      Correct answer: Czechoslovakia
      France
      Correct answer: Hungary
      Norway
      Yugoslavia

      Q4.
      In which year was NATO founded?

      Correct Answer: 1949

      Q5.
      The entry of which country into NATO triggered the creation of the Warsaw Pact?

      Greece
      Turkey
      Correct answer: West Germany

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Churchill referred to an 'Iron Curtain' dividing Europe
      2 - Berlin Blockade
      3 - NATO formed
      4 - Turkey and Greece joined NATO
      5 - West Germany joined NATO
      6 - Warsaw Pact formed

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes a change introduced to improve something, often a system or law?

      Correct Answer: reform, Reform

      Q2.
      What was the name of the American policy aimed at preventing the spread of communism into non-communist countries?

      Correct Answer: containment, Containment

      Q3.
      Complete the sentence: When Imre Nagy announced that Hungary would leave the Pact, the USSR invaded and crushed the Hungarian Uprising.

      Correct Answer: Warsaw, warsaw

      Q4.
      Why did the Hungarian Uprising break out in 1956?

      Hungarians did not like Nagy's reforms.
      Correct answer: desire for greater freedom
      Correct answer: anger due to declining living standards
      Hungarians did not want to be part of NATO.
      Correct answer: anger at foreign influence in Hungary

      Q5.
      How many Soviet troops invaded Hungary on 4th November 1956?

      6000
      20 000
      Correct answer: 200 000
      600 000

      Q6.
      Which of the following were consequences of the Hungarian Uprising?

      weakened the USSR and Khrushchev
      Correct answer: strengthened the USSR and Khrushchev
      worsening of US-Soviet relations
      improvement of US-Soviet relations

      To help you plan your 11 history lesson on: Hungary and Soviet power in Eastern Europe, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...