Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why NATO and the Warsaw Pact were formed.

      Key learning points

      1. The USSR and Germany were considered threats to Western Europe after WW2.
      2. NATO was founded in 1949 as a military alliance of Western countries.
      3. West Germany was allowed to join NATO in 1955.
      4. The USSR opposed West German entry into NATO.
      5. The Warsaw Pact was an alliance of Eastern European countries founded in 1955.

      Keywords

      • Alliance - an agreement between countries or political parties to work together to achieve something

      • Controversial - something that causes a lot of disagreement or argument

      • Rearmament - the process of supplying yourself or others with new weapons, especially in order to become a strong military power again

      Common misconception

      NATO was established in response to the USSR setting up the Warsaw Pact.

      The Warsaw Pact was a response to NATO's formation in April 1949 (which itself followed the Berlin Crisis and Soviet takeover of Czechoslovakia).

      Teacher tip

      Ask students whether the formation and expansion of NATO means that the West should receive most of the blame escalating tensions in the Cold War during the mid-20th century.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Sputnik 1 was a Soviet .

      Correct Answer: satellite

      Q2.
      Which country sent the first woman into space?

      Britain
      China
      France
      USA
      Correct answer: USSR

      Q3.
      Who was the first man in space?

      Correct Answer: Yuri Gagarin

      Q4.
      Which country won the 'Race to the Moon'?

      Britain
      China
      France
      Correct answer: USA
      USSR

      Q5.
      Why did JFK plan to land a man on the Moon?

      Claim it as new land for the USA
      Find resources such as oil
      Correct answer: Restore US prestige

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - ICBMs first developed
      2 - Sputnik 1 launched
      3 - First spy satellite launched
      4 - First man in space
      5 - First man on the moon

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. An is an agreement between countries or political parties to work together to achieve something.

      Correct Answer: alliance

      Q2.
      Which superpower was a member of the Warsaw Pact?

      Correct Answer: Soviet Union, the Soviet Union, USSR, the USSR

      Q3.
      Write the missing word. The USA was a member of .

      Correct Answer: NATO

      Q4.
      Why did France initially oppose West German membership of NATO?

      It feared West German communism.
      It feared West German economic competition.
      Correct answer: It feared West German rearmament.

      Q5.
      Which of the following was a characteristic of most Warsaw Pact member states?

      They were capitalist.
      They were democracies.
      Correct answer: They were Soviet satellites.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Potsdam Conference
      2 - Berlin Blockade
      3 - NATO formed
      4 - West Germany joins NATO
      5 - Warsaw Pact formed

      To help you plan your 11 history lesson on: NATO and the Warsaw Pact, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...