Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Initial stages of the Cuban Missile Crisis

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the Soviet Union’s motives for installing nuclear weapons on Cuba.

      Key learning points

      1. American spy planes detected Soviet missile bases on Cuba.
      2. The discovery of Soviet missile bases triggered the Cuban Missile Crisis.
      3. Soviet missiles on Cuba would be capable of hitting most of the USA.
      4. Cuba and the USSR suspected that the US was planning to invade Cuba.
      5. Khrushchev was concerned by US missiles installed in Turkey.

      Keywords

      • Alliance - an agreement between countries to work together

      • Prestige - respect and admiration which a country enjoys from others

      • Balance of power - the strength of different countries compared to one another

      • Deter - to make someone less likely to do something

      Common misconception

      The USSR did not believe that the USA would be bothered by nuclear missiles in Cuba.

      The Soviets were aware that missile deployments to Cuba could trigger a crisis but believed they could help resolve the balance of power and deter any American attacks on Cuba.

      Teacher tip

      Students may be shown other sources as part of Task C, such as extracts from Khrushchev's memoirs and the accounts of Sergei Khrushchev. Students may identify differences and points of corroboration between the source before explaining which they find most convincing and why.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. People who are forced to live in another country are known as .

      Correct Answer: exiles, Exiles

      Q2.
      Which country backed the Bay of Pigs Invasion?

      Cuba
      Correct answer: USA
      USSR

      Q3.
      Which US organisation trained Cuban exiles for the Bay of Pigs Invasion?

      Correct Answer: CIA, the CIA, Central Intelligence Agency, central intelligence agency

      Q4.
      Who appeared weak after the Bay of Pigs Invasion?

      Cuba
      Correct answer: USA
      USSR

      Q5.
      Match each individual to the country they led in the early 1960s.

      Correct Answer:Fidel Castro,Cuba

      Cuba

      Correct Answer:JFK,USA

      USA

      Correct Answer:Nikita Khrushchev,Soviet Union

      Soviet Union

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Fugencio Batista fled Cuba.
      2 - Fidel Castro came to power.
      3 - Foreign-owned land in Cuba was nationalised.
      4 - US began a trade embargo against Cuba.
      5 - Bay of Pigs Invasion
      6 - Soviet troops stationed in Cuba.

      6 Questions

      Q1.
      What three-word phrase refers to the strength of different countries compared to one another?

      Correct Answer: balance of power, power balance

      Q2.
      How did the US detect missile sites in Cuba?

      They were found by US soldiers invading the island.
      Correct answer: They were photographed by US spy planes.
      They were revealed by the Cuban government.

      Q3.
      Which superpower was Cuba allied to?

      Correct Answer: USSR, the USSR, Soviet Union, the Soviet Union, The USSR

      Q4.
      Where did the USA install Jupiter missiles in 1961?

      Correct Answer: Turkey, Turkiye, Turkey (Turkiye)

      Q5.
      What did Khrushchev compare Soviet missiles in Cuba to?

      American troops in Berlin
      Correct answer: Jupiter missiles in Turkey
      US naval base in Hawaii

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Cuban Revolution
      2 - US embargo of trade with Cuba
      3 - Bay of Pigs Invasion
      4 - USSR increased military support for Cuba
      5 - Soviet nucear missile sites detected in Cuba

      To help you plan your 11 history lesson on: Initial stages of the Cuban Missile Crisis, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...