Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can account for the key events and decisions made during the Cuban Missile Crisis.

      Key learning points

      1. The Cuban Missile Crisis began on 14th October 1962 when the USA discovered Soviet missile bases in Cuba.
      2. ExComm helped President Kennedy to make decisions during the crisis.
      3. The USA set up a blockade or 'quarantine zone' around Cuba.
      4. The risk of war was considered high by both the USA and USSR during the crisis.
      5. The crisis was resolved as both the USA and USSR agreed to make compromises.

      Keywords

      • Blockade - a situation in which a government or soldiers stop goods or people from entering or leaving a place

      • Compromise - an agreement to accept something which is not exactly what you want

      Common misconception

      Only the USSR made compromises during the crisis.

      Both superpowers agreed to compromises in order to avoid war and resolve the crisis. Soviet missiles were withdrawn from Cuba whilst the US promised not to invade Cuba and to withdraw its own missiles from Turkey.

      Teacher tip

      Provide students with the options Kennedy had for resolving the Cuban Missile Crisis and get them to debate which was best. Students could be asked to 'vote with their feet' and justify their choice before Kennedy's decision is revealed.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. If you someone, you make them less likely to do something.

      Correct Answer: deter

      Q2.
      What type of American planes detected Soviet missiles in Cuba in 1962?

      Correct answer: U-2 spy planes
      B52 bomber planes
      F-11 fighter jets

      Q3.
      Which country was allied to Cuba in 1962?

      Britain
      France
      USA
      Correct answer: USSR

      Q4.
      Which country had Jupiter missiles based in Turkey (Turkiye)?

      Britain
      China
      France
      Correct answer: USA
      USSR

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      Correct answer: The USSR installed nuclear weapons in Cuba secretly.
      The USSR installed nuclear weapons in Cuba publicly.
      The USSR installed nuclear weapons in Cuba with American agreement.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Berlin Blockade
      2 - China became communist
      3 - Korean War began
      4 - Hungarian Uprising
      5 - Cuba became communist
      6 - USSR began installing nuclear missiles on Cuba

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing keyword. A is a situation in which a government or soldiers stop goods or people from entering or leaving a place.

      Correct Answer: blockade

      Q2.
      Who was President of the USA during the Cuban Missile Crisis?

      Fidel Castro
      Correct answer: John F Kennedy
      Nikita Khrushchev
      Dwight D Eisenhower

      Q3.
      What was the shortened name of the group of advisors who helped JFK during the Cuban Missile Crisis?

      Correct Answer: ExComm, Ex Comm, Ex-Comm, excomm, Excomm

      Q4.
      What did JFK prefer to call the American blockade of Cuba?

      bombardment
      Correct answer: quarantine
      siege

      Q5.
      At the start of the Cuban Missile Crisis, what American response were hawks in JFK's group of advisors most likely to recommend?

      blockade of Cuba
      Correct answer: invasion of Cuba
      Correct answer: negotiation over Cuba

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Soviet missiles detected in Cuba
      3 - US quarantine announced
      4 - Khrushchev said he would ignore the blockade
      5 - Soviet ships turned around
      6 - Khrushchev sent two telegrams to JFK
      7 - USA secretly agreed to remove Jupiter missiles from Turkey

      To help you plan your 11 history lesson on: The 13 Days of the Cuban Missile Crisis, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...