Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why there were hopes for improved superpower relations in the early 1950s.

      Key learning points

      1. New leaders came to power in both the USA and USSR after 1953.
      2. Khrushchev and Eisenhower both believed US and Soviet differences did not need to be settled through conflict.
      3. The 1955 Geneva Summit was attended by both Eisenhower and Khrushchev.
      4. The Geneva Summit was the first meeting between the leaders of the superpowers since the end of WW2.
      5. No agreements were reached during the Geneva Summit.

      Keywords

      • Arms race - the situation in which two or more countries try to have more and stronger weapons than each other

      • Inevitable - something which you cannot avoid or prevent from happening

      • Summit - a meeting between different nations or political powers where key issues and problems are discussed

      Common misconception

      The arms race only made the superpowers more hostile towards one another.

      The high costs and growing power of nuclear weapons developments meant both the USSR and USA were interested in finding ways to improve relations between them.

      Teacher tip

      Students should write a conclusion for Task B, offering their overall view on whether or not the 1955 Geneva Summit should be considered a successful demonstration of peaceful coexistence or not.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Something is if you cannot avoid it or prevent it from happening.

      Correct Answer: inevitable, Inevitable

      Q2.
      Who was the leader of the USSR during the 1940s?

      Correct Answer: Stalin, Joseph Stalin, stalin, joseph stalin

      Q3.
      Which of the following countries was occupied by the USA, USSR, Britain and France after the end of World War Two?

      Correct answer: Germany
      Greece
      Italy
      Spain

      Q4.
      Write the misisng word. In 1947, US President announced a US policy of containment.

      Correct Answer: Truman, truman

      Q5.
      Which Asian country became communist in 1949?

      Correct answer: China
      India
      Japan

      Q6.
      Whcih city was blockaded by the USSR from 1948 to 1949?

      Correct answer: Berlin
      Paris
      Rome
      Vienna

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A is a meeting between different nations or political powers where key issues and problems are discussed.

      Correct Answer: summit, Summit

      Q2.
      Match the Cold War leaders to the correct descriptions.

      Correct Answer:Eisenhower,US President from 1953-61

      US President from 1953-61

      Correct Answer:Khrushchev,Leader of Soviet Union from the mid-1950s

      Leader of Soviet Union from the mid-1950s

      Correct Answer:Stalin,Leader of the USSR until 1953

      Leader of the USSR until 1953

      Correct Answer:Truman,US President from 1945-53

      US President from 1945-53

      Q3.
      Write the misisng word. The War ended in 1953.

      Correct Answer: Korean, korean

      Q4.
      Which world leader promoted the idea of peaceful coexistence?

      Correct Answer: Khrushchev, Nikita Khrushchev, khrushchev, nikita khrushchev

      Q5.
      Which statement about the Geneva Summit is most accurate?

      It was a meeting of Western countries opposed to communism.
      It was a meeting of Eastern countries opposed to capitalism.
      Correct answer: It was a meeting of Eastern and Western countries hoping to reduce tensions.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - End of World War Two
      2 - Truman Doctrine announced
      3 - Berlin Blockade
      4 - Eisenhower became president
      5 - Geneva Summit

      To help you plan your 11 history lesson on: Khrushchev and peaceful coexistence, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...