Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the key events and significance of the nuclear arms race.

      Key learning points

      1. The development of the atomic bomb triggered a nuclear arms race.
      2. The USA and USSR competed to develop larger and more powerful nuclear weapons.
      3. By 1961, both superpowers had the ability to destroy the world many times over.
      4. Mutually Assured Destruction suggested nuclear weapons deterred war.
      5. The nuclear arms race became increasingly focused on deterrence.

      Keywords

      • Monopoly - when only one person or country has control over something

      • Arms race - the situation in which two or more countries try to have more and stronger weapons than each other

      • Armageddon - a catastrophic conflict, especially one seen as likely to destroy the world or the human race

      • Missile gap - the fear of US government officials that Soviet development and production of missile technology had overtaken the USA's

      • Deterrence - an action or system intended to prevent or discourage someone from doing something

      Common misconception

      Everybody agreed the possession of nuclear weapons made the world more dangerous.

      Many people argued that as the US and USSR both possessed nuclear weapons this deterred them from going to war with one another - otherwise they woudl afce mutually assured destruction.

      Teacher tip

      Encourage students to list or mind-map linking words and phrases that could be used as part of a narrative account. You may provide one (i.e. consequently) to help them begin. Instruct students to try use at least three or four of tehse in their accounts.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. An race is a situation in which two or more countries try to have more and stronger weapons than each other.

      Correct Answer: arms

      Q2.
      Who became US President in 1953?

      Correct answer: Dwight D Eisenhower
      George Kennan
      Harry Truman

      Q3.
      When did the Korean War end?

      1945
      1949
      Correct answer: 1953
      1957

      Q4.
      Who promoted their belief in peaceful coexistence?

      Dwight D Eisenhower
      Harry Truman
      Joseph Stalin
      Correct answer: Nikita Khrushchev

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      An agreement on ending the arms race was made at the Geneva Summit.
      An agreement on German reunification was made at the Geneva Summit.
      Correct answer: No agreements were made at the Geneva Summit.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Tehran Conference
      2 - Yalta Conference
      3 - Potsdam Conference
      4 - Geneva Summit

      6 Questions

      Q1.
      Which word refers to when only one person or country has control over something?

      armageddon
      arms race
      deterrence
      Correct answer: monopoly

      Q2.
      Write the missing number. The hydrogen bomb (H-bomb) was times more powerful than the atomic bomb (A-bomb).

      Correct Answer: 1000, one thousand, One thousand, One Thousand

      Q3.
      Who was the second country to develop nuclear weapons?

      Britain
      China
      France
      USA
      Correct answer: USSR

      Q4.
      What was the name of the theory which suggested that nuclear weapons made war between the superpowers unlikely?

      Correct Answer: MAD, Mutually Assured Destruction, Mutually Assured Destruction

      Q5.
      What prompted US fears about a missile gap?

      a Soviet backed coup in Czechoslovakia
      a Soviet attack on West Berlin
      Correct answer: the Soviet launch of Sputnik 1

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chornological order.

      1 - US developed an atom bomb
      2 - USSR developed an atom bomb
      3 - US developed a hydrogen bomb
      4 - USSR developed a hydrogen bomb
      5 - USSR successfully tested an ICBM
      6 - USA successfully tested an ICBM

      To help you plan your 11 history lesson on: The nuclear arms race, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...