Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the causes and development of the Korean War.

      Key learning points

      1. North Korea was communist and South Korea was capitalist.
      2. North Korea invaded South Korea in June 1950.
      3. American-led UN forces intervened to defend South Korea.
      4. UN forces crossed the 38th parallel and entered into North Korea.
      5. The UN campaign in North Korea triggered China's entry into the war.

      Keywords

      • Reunification - process in which a country that was divided is joined together again as one country

      • Domino Theory - belief that if one country became communist, others near it would more easily become communist too

      • Escalate - to become or make something become greater or more serious

      • Stalemate - a situation in which neither group involved in a conflict can win or get an advantage

      Common misconception

      China and the USSR fought alongside North Korea from the beginning of the Korean War.

      China and the USSR supported the North Korean invasion but did not participate. China only joined the war at a later stage.

      Teacher tip

      Before completing Task C, ask students to make a simple 6 bullet point timeline of events from the Korean War. Specify that these should be in chronological order. This will give students a skeleton for their written account and allow them to focus more on the links between events.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match these leaders to their countries.

      Correct Answer:Mao Zedong,PRC

      PRC

      Correct Answer:Joseph Stalin,USSR

      USSR

      Correct Answer:Harry Truman,USA

      USA

      Q2.
      How did Mao justify his 'leaning to one side' stance?

      He thought this would lead to China being a super power.
      He thought this would lead to a stronger economy.
      Correct answer: He thought that capitalist states would always be enemies of communism.

      Q3.
      How many people lived in communist states by 1949?

      over 600 million
      over 700 million
      Correct answer: over 800 million
      over 900 million

      Q4.
      Write the missing word. An is an agreement between countries or political parties to work together to achieve something.

      Correct Answer: alliance

      Q5.
      Why did the US decide not to recognise Mao's communist government?

      Correct answer: Truman did not want to appear as soft.
      Truman did not want to ally with the PRC.
      Correct answer: Truman did not want the USSR to become stronger.
      Truman did not believe that Mao could lead the PRC.

      Q6.
      What is the Domino Theory?

      Correct answer: The theory that more countries would fall to communism if one led the way
      The theory that more countries would turn to capitalism
      The theory that more countries would be hostile to the US

      6 Questions

      Q1.
      When did North Korea invade South Korea?

      1940
      Correct answer: 1950
      1960

      Q2.
      Which countries supported North Korea's invasion of South Korea?

      Britain
      Correct answer: PRC
      USA
      Correct answer: USSR

      Q3.
      Why did Truman decide to support South Korea?

      Correct answer: domestic pressure
      defend communism
      Correct answer: concerns over further invasions
      concerns over American businesses

      Q4.
      What is the process in which a country that was divided is joined together again as one country?

      Correct Answer: reunification

      Q5.
      Why did China enter the Korean War in 1950?

      Correct answer: They did not want Korea to become non-communist.
      They did not want North Korea's leader to remain in power.
      Correct answer: They did not accept a US army so close to their border.

      Q6.
      What is the term for a situation in which neither group can win or gain advantage?

      checkmate
      Correct answer: stalemate
      proximate

      To help you plan your 11 history lesson on: Outbreak of the Korean War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...