Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The ‘loss’ of China and the Cold War

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the impact of the ‘loss’ of China on the superpowers during the Cold War.

      Key learning points

      1. After 1949, China declared its support for other communist countries.
      2. The Sino-Soviet Friendship Treaty created an alliance between China and the USSR.
      3. Communist victory in China was referred to as the 'loss' of China in the US.
      4. US anti-communism intensified after the 'loss' of China.
      5. US officials accepted the Domino Theory.

      Keywords

      • Balance of power - the power of different countries and groups of states compared to one another

      • Sino-Soviet - relating to relations between China and the USSR

      • Treaty - a written agreement between two or more countries

      • Alliance - an agreement between countries or political parties to work together to achieve something

      Common misconception

      US responses to the 'loss' of China were only based on international concerns.

      As a democracy, American policy-makers and leaders had to pay attention to domestic opinion as well as international issues. Both of these factors encouraged tough anti-communism after the 'loss' of China.

      Teacher tip

      Students could be given extra information about the strength of communist parties in different parts of East Asia and South-East Asia at the start of the 1950s (i.e. Korea, Vietnam, Thailand, Cambodia, Laos). Ask how realistic the Domino Theory was.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which initialism was the Chinese Communist Party known by?

      Correct answer: CCP
      KMT
      PRC

      Q2.
      Which Asian country experienced a civil war from 1946-49?

      Correct Answer: China

      Q3.
      Write the missing word. During the Chinese Civil War, the US offered support to the Party.

      Correct Answer: Nationalist

      Q4.
      Write the missing word. The Chinese Communist Party (CCP) the Chinese Civil War in 1949.

      Correct Answer: won

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      The CCP was controlled by the USSR.
      The CCP fought against the USSR.
      Correct answer: The CCP sometimes defied the USSR.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Civil war began in China.
      2 - Nationalists made advances during attacks on communist areas.
      3 - Chiang Kai-Shek rejected US calls to negotiate.
      4 - Communist PLA began launching offensives.
      5 - Nanking was captured by the PLA.
      6 - Mao declared the establishment of a communist state in China.
      7 - Leading Nationalists fled to Taiwan.

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A is a written agreement between two or more countries.

      Correct Answer: treaty

      Q2.
      What was the 'loss' of China?

      The moment when the USA lost its colonies in China
      Correct answer: The moment when China became a communist state
      The moment when China was invaded by the USSR

      Q3.
      How did Mao's 'leaning to one side' affect China's approach to the Cold War?

      China offered its full support to capitalist states.
      Correct answer: China offered its full support to communist states.
      China refused to support either side in the Cold War.

      Q4.
      Which two countries signed the Sino-Soviet Treaty of Friendship in 1950?

      Britain
      Correct answer: China
      France
      USA
      Correct answer: USSR

      Q5.
      Which theory led the US to worry that communism in China would lead to other non-communist countries in the region falling to communism?

      Correct Answer: Domino Theory, the Domino Theory

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - End of WW2
      2 - Beginning of the Chinese Civil War
      3 - Nationalists began to lose their advantage in the Civil War.
      4 - Mao declared the foundation of a communist state in China.
      5 - Sino-Soviet Treaty of Friendship was signed.

      To help you plan your 11 history lesson on: The ‘loss’ of China and the Cold War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...