Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Tensions between the superpowers by the late-1960s

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different causes of tension between the USSR and USA by the end of the 1960s.

      Key learning points

      1. The arms race continued in the 1960s.
      2. The Vietnam War created tensions between the USA and USSR.
      3. The USA was critical of the Soviet's record on human rights.
      4. Many rights were heavily restricted in the USSR, or not respected at all.

      Keywords

      • Censorship - to examine books, documents, or films and remove parts of them that are not considered acceptable

      • Dissident - a person who publicly disagrees with and criticises their government

      • Gulag - severe prisons used in the Soviet Union where prisoners had to perform forced labour

      Common misconception

      From the 1950s onwards, the USSR's human rights record continually improve.

      Under Khrushchev, more respect was shown for political and social freedoms but these restrictions were tightened again once Brezhnev took power in 1964.

      Teacher tip

      Ask students to assess which issue had the greatest impact on US-Soviet relations. Students may wish to pay particular attention to the level of interest governments as well as the public took in each issue (i.e. were human rights as concerning for the US government as the arms race?).

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:anti-socialist,actions which are considered hostile towards communist beliefs

      actions which are considered hostile towards communist beliefs

      Correct Answer:sphere of influence,a region of the world in which one state is dominant

      a region of the world in which one state is dominant

      Correct Answer:deterred,to make someone less likely to do something

      to make someone less likely to do something

      Correct Answer:arms race,the race between the USSR and the USA to achieve nuclear superiority

      the race between the USSR and the USA to achieve nuclear superiority

      Q2.
      What policy did Leonid Brezhnev set out in his article written in Pravda in September 1968?

      Correct Answer: The Brezhnev Doctrine, the Brezhnev Doctrine, Brezhnev Doctrine, the brezhnev doctrine, brezhnev doctrine

      Q3.
      Which of the following did the doctrine written by Brezhnev do?

      Helped to reinforce the idea of a Soviet sphere of influence in Western Europe.
      Correct answer: Helped the USSR to justify the invasion of Czechoslovakia in 1968.
      Correct answer: Helped to reinforce the idea of a Soviet sphere of influence in Eastern Europe.
      Correct answer: Deterred any attempts at reform that threatened to weaken communism.
      Helped the USSR to justify the invasion of Hungary in 1968.

      Q4.
      Which country in Asia had been communist since Mao Zedong took power in 1949?

      Correct Answer: China, china

      Q5.
      Who refused to send troops to take part in the invasion of Czechoslovakia and increasingly took an independent line from the USSR?

      Mao Zedong
      Correct answer: President Ceaușescu
      Enver Hoxha
      Walter Ulbricht

      Q6.
      Which countries welcomed the doctrine written by Brezhnev?

      Correct answer: Poland
      Correct answer: East Germany
      Romania
      Albania

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word: A is a person who publicly disagrees with and criticises their government.

      Correct Answer: dissident, Dissident

      Q2.
      Which of the following weapons was first developed during the 1960s?

      Correct answer: Anti-ballistic missile
      Hydrogen bomb
      Inter-continental ballistic missile

      Q3.
      During the 1960s, the USA was at war in which country?

      Cuba
      China
      USSR
      Correct answer: Vietnam

      Q4.
      Which Soviet leader increased social and political restrictions in the USSR after 1964?

      Stalin
      Khrushchev
      Correct answer: Brezhnev

      Q5.
      What does the example of Andrei Sinyavsky best demonstrate?

      There were strong restrictions on freedom of assembly in the USSR.
      There were strong restrictions on freedom of religion in the USSR.
      Correct answer: There were strong restrictions on freedom of speech in the USSR.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order

      1 - Stalin died.
      2 - Khrushchev reduced restrictions.
      3 - Brezhnev gained power.
      4 - Sinyavsky was sent to a gulag.
      5 - Committee on Human Rights in the USSR was founded.

      To help you plan your 11 history lesson on: Tensions between the superpowers by the late-1960s, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...