Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The Cuban Revolution and its consequences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the consequences of the Cuban Revolution.

      Key learning points

      1. The USA was closely interested in Cuba in the mid-20th century.
      2. The Batista government was very unpopular in Cuba.
      3. Fidel Castro gained power in Cuba after a revolution.
      4. The US opposed many of the actions of the Castro government.
      5. Cuba increasingly developed trade and security relations with the USSR.

      Keywords

      • Sphere of influence - a region of the world in which one state is dominant

      • Nationalised - when the government takes control of a business or property

      • Embargo - an official ban on trade with another country

      Common misconception

      Castro immediately turned to the USSR for support after the Cuban Revolution.

      Castro mainly turned to the USSR for support in 1960, after the USA had already begun restricting trade with Cuba.

      Teacher tip

      Share extracts of JFK's October 1960 speech on Cuba. At the time, he was running to be president. Students should discuss whether the speech suggests American policy was successful at the time. Students may also consider potential issues with the source provenance.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. A is someone who is forced to flee from their own country for their own safety.

      Correct Answer: refugee, Refugee

      Q2.
      Which satellite state suffered from a 'brain drain' between 1949 and 1961?

      Correct answer: East Germany
      West Germany
      USA
      USSR

      Q3.
      How mnay East Germans crossed the border to the West between 1949 and 1958?

      300 000
      750 000
      1.5 million
      Correct answer: 3 million
      6 million

      Q4.
      Where was the Berlin Wall built?

      Around East Berlin
      Correct answer: Around West Berlin
      Around all of Berlin

      Q5.
      Who claimed that "a wall is a hell of a lot better than a war"?

      Correct answer: John F Kennedy
      Nikita Khrushchev
      Willy Brandt

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - End of WW2
      2 - Berlin Blockade and Airlift
      3 - Korean War
      4 - Hungarian Uprising
      5 - Berlin Wall built

      6 Questions

      Q1.
      What is an official ban on trade with another country called?

      Correct Answer: embargo, an embargo, Embargo, An embargo

      Q2.
      Who became leader of Cuba in 1959 after its revolution?

      Correct Answer: Fidel Castro, Castro

      Q3.
      How close is Cuba to the USA?

      less than 15 km away
      Correct answer: less than 150 km away
      less than 1500 km away

      Q4.
      Which country did Cuba increasingly cooperate with after the USA began restricting trade with it?

      Correct Answer: USSR, Soviet Union, the USSR, the Soviet Union, Russia

      Q5.
      Which action in 1959 increased US suspicions that Castro might be a communist?

      Correct answer: All foreign-owned land in Cuba was nationalised.
      He launched a trade embargo against the USA.
      Soviet military officials were invited to Cuba.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Batista ruled over Cuba.
      2 - Castro took power.
      3 - All foreign-owned land in Cuba was nationalised.
      4 - US trade restrictions introduced.
      5 - Cuba began working more closely with the USSR.
      6 - US trade embargo began.
      7 - Diplomatic relations between the USA and Cuba were cut off.

      To help you plan your 11 history lesson on: The Cuban Revolution and its consequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...