Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      North Vietnamese strengths in the Vietnam War

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the strengths of North Vietnam and how these strengths helped them to win the war.

      Key learning points

      1. North Vietnam had a great many strengths that enabled it to win the war.
      2. The North Vietnamese Army was highly experienced and fought to unify and liberate their country.
      3. North Vietnam received a great deal of support from sympathisers in the South.
      4. North Vietnam also received a great deal of support from the powerful communist countries of China and the USSR.

      Keywords

      • Terrain - the features of an area of land, for example, its hills or forest, are known as the terrain of that area

      • Experience - experience refers to the development of knowledge or skills in a particular activity due to sustained involvement

      • Support - support means to provide assistance or encouragement in order to help someone succeed

      Common misconception

      The US lost the Vietnam War: the North had little agency or impact on events.

      North Vietnam was a formidable fighting force who had fought several wars over many years. Their strength was a major reason why they won.

      Teacher tip

      Show students examples of other proxy wars that occurred during the Cold War to help them understand that giving other countries weapons to fight instead of fighting themselves was a regular occurance.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with their definitions.

      Correct Answer:strategy,a plan for directing overall military operations and movements.

      a plan for directing overall military operations and movements.

      Correct Answer:tactics, actions employed by armed forces during contact with the enemy.

      actions employed by armed forces during contact with the enemy.

      Correct Answer:occupier,a member of a group that takes possession of a country by force.

      a member of a group that takes possession of a country by force.

      Q2.
      The use of napalm and Agent Orange to remove the jungle vegetation and crops used by the Vietcong are both examples of which operation?

      Operation Rolling Thunder
      Operation Linebacker
      Correct answer: Operation Ranch Hand

      Q3.
      How were the US troops portrayed in communist propaganda?

      Correct answer: as unwelcome occupiers
      as useful advisors
      as welcome allies

      Q4.
      Which of the following statements explain why the US strategy and tactics failed?

      Correct answer: Operation Rolling Thunder did relatively little damage to the North’s military
      Correct answer: Chemical agents caused terrible injuries to civilians and destroyed crops
      Correct answer: Communist propaganda emphasised Americans as occupiers to increase their support
      Correct answer: US bombing in South Vietnam killed an estimated two million civilians
      The US tried to win over the ‘hearts and minds’ of the South Vietnamese people

      Q5.
      500 unarmed villagers were murdered by US soldiers at the...

      Correct Answer: My Lai Massacre, My Lai massacre

      Q6.
      The deliberate wounding or killing of commanding officers is known as...

      Correct Answer: fragging, Fragging

      6 Questions

      Q1.
      The keyword that refers to features of an area of land, for example, its hills or forest is the...

      Correct Answer: terrain, Terrain

      Q2.
      Starting with the first, order the countries with which the North Vietnamese had fought since 1940.

      1 - Japan
      2 - France
      3 - South Vietnam
      4 - United States

      Q3.
      Which of the following statements explain why the North Vietnamese were so strong?

      Correct answer: The North Vietnamese previously faced the military forces of Japan and France
      Correct answer: They knew how to use jungle cover to hide 12 000 miles of the Ho Chi Minh Trail
      Correct answer: They were motivated by Ho Chi Minh's support of land reforms
      They were the largest fighting force

      Q4.
      Which of the following statements describes the support of the South for North Vietnam?

      Correct answer: Many Southern Vietnamese were active members of the Vietcong
      Correct answer: Many Southern Vietnamese supported the Vietcong by feeding or hiding them
      The Southern Vietnamese fought against the Vietcong

      Q5.
      Which of these communist countries provided the most economic and military support for North Vietnam?

      Correct answer: China
      Cuba
      North Korea
      Correct answer: USSR

      Q6.
      By the late 1960s, how much of the military and technical equipment supplied to North Vietnam came from the USSR?

      Correct answer: more than three quarters
      more than half
      more than a quarter

      To help you plan your 11 history lesson on: North Vietnamese strengths in the Vietnam War, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...