Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe key features of the Tet Offensive and explain its significance.

      Key learning points

      1. American engagement in Vietnam escalated through the use of advanced technology and increased numbers of troops.
      2. Americans believed that victory was sure to come soon.
      3. The Vietcong and NVA launched a huge surprise attack across South Vietnam during the Tet national holiday.
      4. The Tet Offensive failed to make any gains and resulted in significant losses for the communists.
      5. However, it shocked America and made them doubt whether they could win the war.

      Keywords

      • Offensive - an offensive is an attacking military campaign

      • Strategy - a strategy is a plan of action designed to achieve a long-term or overall goal

      • Hotspot - a hotspot is a place of significant activity, danger or violence

      Common misconception

      Wars are only won on the battlefield.

      A variety of factors influence the outcome of a war, such as a nation's economy, geography, and popular sentiment towards the war.

      Teacher tip

      Encourage students to identify or create other acronyms in this and other topics, as they are useful mnemonic devices.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Complete the sentence with a year: The Tonkin Gulf Resolution was passed on 7th August ...

      Correct Answer: 1964

      Q2.
      What happened during the Gulf of Tonkin incident?

      American ships were bombed by Chinese planes
      Correct answer: American ships were attacked by North Vietnamese patrol boats
      American ships were sunk by Soviet submarines
      American ships were damaged after they collided with each other

      Q3.
      What is meant by the term 'gulf'?

      a game played with clubs and a small ball
      a peninsula mostly or entirely made up of desert
      an area of water between an island and the mainland
      Correct answer: a deep inlet of a sea almost surrounded by land

      Q4.
      What was the name given to the retaliatory bombing raid carried out by the US on a North Vietnamese petrol storage facility?

      Correct answer: Operation Pierce Arrow
      Operation Eagle Claw
      Operation Desert Storm
      Operation Overlord

      Q5.
      What percentage of US citizens supported Johnson's response to the Gulf of Tonkin incident?

      33%
      55%
      Correct answer: 85%
      100%

      Q6.
      Place the events in the order in which they occurred.

      1 - Kennedy is assassinated, Johnson replaces Kennedy as US president
      2 - OPLAN 34A missions take place to assist ARVN raids
      3 - Gulf of Tonkin incident
      4 - Operation Pierce Arrow
      5 - Tonkin Gulf Resolution
      6 - Johnson wins presidential election

      6 Questions

      Q1.
      What does the 'B' stand for in Johnson's BEAST approach to the war in Vietnam?

      Correct Answer: Bombing, bombing

      Q2.
      What name was given to the bombing campaign by the US against North Vietnam?

      Operation Passage to Freedom
      Operation Pierce Arrow
      Correct answer: Operation Rolling Thunder
      Operation Market Time

      Q3.
      What acronym was given to the South Vietnamese Army?

      Correct Answer: ARVN, arvn

      Q4.
      What is 'Tet'?

      an important town in South Vietnam
      Correct answer: the Lunar New Year, an important national holiday in Vietnam
      the Vietnamese word for a surprise attack
      the name given to the South Vietnamese parliament

      Q5.
      In what ways can the Tet Offensive be seen as a loss for the communists? Choose two answers.

      Correct answer: 50 000 Vietcong fighters were lost
      Correct answer: all territorial gains were lost within a few weeks
      Ho Chi Minh was killed during the offensive
      not enough equipment and ammunition was provided for the fighters
      it made China and the USSR question their support for North Vietnam

      Q6.
      In what ways can the Tet Offensive be seen as a victory for the communists? Choose two answers.

      the US embassy in Saigon was completely overrun
      Correct answer: US public opinion turned sharply against the war
      Correct answer: the bombing of North Vietnam ended
      General Westmoreland was killed in the fighting
      the South Vietnamese people rose up in support for the communists

      To help you plan your 11 history lesson on: The Tet Offensive, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...