Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the reasons why the US became more involved in Vietnam.

      Key learning points

      1. America’s involvement in Vietnam escalated up to 1968, with successive presidents committing more troops to the war.
      2. Support for their country’s involvement in Vietnam was initially high in America, but diminished as the war dragged on.
      3. Large-scale protests against the war in Vietnam became more and more frequent in America.

      Keywords

      • Engagement - in this context, an engagement is a fight or battle between armed forces

      • Protest - a protest is a statement or action expressing disapproval of or objection to something

      Common misconception

      Americans were supportive of any war against a communist country.

      Many Americans did support action against communists but an increasing number did not support the manner in which their country was fighting

      Teacher tip

      At the start of the lesson, have students summarise their learning from each of the previous five lessons in the unit in the form of a picture or symbol and five key words. This will help consolidate their understanding of the unit as a whole.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the 'S' stand for in Johnson's BEAST approach to the war in Vietnam?

      Correct Answer: Search and destroy, search and destroy, Search and Destroy, search destroy, search & destroy

      Q2.
      Complete the sentence: Vietcong fighters were able to hide from US and ARVN troops in sophisticated systems.

      Correct Answer: tunnel, Tunnel

      Q3.
      What is meant by the term 'hotspot' in warfare?

      the hottest part of someone or something
      another name for a solar flare
      Correct answer: a place of significant danger, activity or violence
      a building with faulty heating

      Q4.
      Complete the sentence with the correct year: The Tet Offensive began on 31st January ...

      Correct Answer: 1968

      Q5.
      Approximately how many US soldiers lost their lives during the Tet Offensive?

      100
      Correct answer: 1000
      10 000
      100 000

      Q6.
      How did the Tet Offensive affect President Johnson's political career?

      it made him so popular that he won the next election in a landslide
      it led to Congress granting the president additional powers
      it led to Congress removing some of the president's powers
      Correct answer: it made him so unpopular that he decided not to stand for reelection

      6 Questions

      Q1.
      Why can it be considered unexpected that the US supported the French in their effort to regain control of French Indochina?

      the US had been to war against France recently
      the US had publicly stated that they wished to control French Indochina
      the US didn't get involved in other countries' business after WW2
      Correct answer: the US usually supported countries that tried to break away from colonial powers

      Q2.
      Place the US presidents that were involved in Vietnam in the order in which they were in office.

      1 - Truman
      2 - Eisenhower
      3 - Kennedy
      4 - Johnson
      5 - Nixon

      Q3.
      Complete the sentence: Eisenhower's belief in the theory meant that he was willing to support Diem's corrupt government if it could prevent communism from spreading.

      Correct Answer: Domino, domino

      Q4.
      Which president authorised the use of napalm and Agent Orange in the Vietnam War?

      Correct Answer: Kennedy, kennedy, President Kennedy, president kennedy, JFK

      Q5.
      Under Johnson, how many US troops were in Vietnam by 1968?

      335 000
      482 000
      Correct answer: 548 000
      679 000

      Q6.
      Complete the sentence: in the summer of 1967, 100 000 Vietnam War protesters took part in a demonstration dubbed the 'March to the ...'.

      Correct Answer: Pentagon, pentagon

      To help you plan your 11 history lesson on: US involvement in Vietnam, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...