Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The effect of Vietnamisation on US policy in Vietnam

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the policy of Vietnamisation.

      Key learning points

      1. Nixon promised to end US involvement in Vietnam by strengthening the South Vietnamese Army (ARVN).
      2. Nixon believed this would calm anti-war tension in the US.
      3. American troops began to withdraw while the US continued to heavily fund the South Vietnamese Army (ARVN).
      4. Vietnamisation had mixed results for both the US and the South Vietnamese Army (ARVN).

      Keywords

      • Vietnamisation - Vietnamisation was the US policy of withdrawing troops and transferring responsibility for the war to the government of South Vietnam

      • Honour - honour is knowing and doing what is morally right

      • Withdrawal - withdrawal means leaving a place or situation

      Common misconception

      South Vietnam needed US troops because they didn't have much of an army of their own.

      The South Vietnamese Army was one of the largest in the world. What they lacked was modern equipment and training.

      Teacher tip

      Create an 'argument tunnel' by splitting students into 2 lines facing each other: one side argues that Vietnamisation was a success and the other that it was a failure. Students argue with the person in front of them, then 1 line moves one space left

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What ideologies was the Cold War fought between?

      capitalism and fascism
      Correct answer: communism and capitalism
      fascism and communism

      Q2.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:containment,a foreign policy strategy during the Cold War

      a foreign policy strategy during the Cold War

      Correct Answer:communism,political ideology wherein everybody is equal

      political ideology wherein everybody is equal

      Correct Answer:capitalism,economic system based on private ownership

      economic system based on private ownership

      Q3.
      Put the following events related to Vietnam in chronological order.

      1 - Viet Minh fight the French
      2 - President Eisenhower supports Diem in South Vietnam
      3 - America's involvement in Vietnam escalates
      4 - Large-scale protests against the war in Vietnam

      Q4.
      What was the primary reason for President Eisenhower supporting Diem in South Vietnam?

      to economically develop South Vietnam
      Correct answer: to contain the spread of communism
      to provide humanitarian aid
      to offer a military alliance

      Q5.
      Complete the sentence: large-scale in America became more frequent as the Vietnam War continued.

      Correct Answer: protests, protest

      Q6.
      Complete the sentence: The Offensive in 1968 had a dramatic impact on the American public's perception of the war.

      Correct Answer: Tet

      6 Questions

      Q1.
      What was Nixon's main reason for implementing Vietnamisation?

      Correct answer: to end US involvement in Vietnam
      to expand US involvement in Vietnam
      to increase capitalist influence in Vietnam
      to strengthen US ground troops

      Q2.
      Put the following in chronological order.

      1 - The Tet Offensive
      2 - President Johnson's announcement that he would not run for reelection
      3 - Nixon's promise of 'peace with honour'

      Q3.
      Match the keyword to its definition.

      Correct Answer:Vietnamisation,US policy of transferring responsibility to the war to South Vietnam

      US policy of transferring responsibility to the war to South Vietnam

      Correct Answer:honour,knowing and doing what is morally right

      knowing and doing what is morally right

      Correct Answer:withdrawal,leaving a place or situation

      leaving a place or situation

      Q4.
      What was the acronym used for the South Vietnamese army?

      Correct Answer: ARVN, arvn

      Q5.
      Finish the sentence: instances of , which was the deliberate killing of your commanding officer, increased among US troops as the war progressed.

      Correct Answer: fragging

      Q6.
      How large was the ARVN compared to other militaries because of Vietnamisation?

      largest in the world
      second largest in the world
      third largest in the world
      Correct answer: fourth largest in the world

      To help you plan your 11 history lesson on: The effect of Vietnamisation on US policy in Vietnam, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...