Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Use language relating to months of the year

      Lesson details

      Learning outcome

      I can name the months of the year in chronological order.

      Key learning points

      1. There are 12 months in a year.
      2. The months are: January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December.

      Keywords

      • Month - One of the twelve parts of the year.

      • Months of the year - January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December.

      • Year - A time period of twelve months.

      Common misconception

      Pupils may struggle to name which month follows December because it is the last month of the year.

      The months of the year are presented in both linear and cyclical form. Having the latter displayed in your classroom and using it regularly to recite the months will help them to see that any of the months have a month that comes after them.

      Teacher tip

      Create a large class calendar and explore other types of calendars too. Add special events, such as religious holidays, half terms and birthdays. Refer to it regularly and promote talk around it eg. pointing out the current month, the next month, how many months until a special event etc.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is the correct order for the days of the week?

      Sunday, Monday, Wednesday, Tuesday, Thursday, Friday, Saturday.
      Correct answer: Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday.

      Q2.
      What is the next day? Saturday, Sunday, ___________

      Correct answer: Monday
      Tuesday

      Q3.
      Which word means 'the day before today'?

      Correct answer: Yesterday
      Tomorrow

      Q4.
      If today is Saturday, yesterday was ___________.

      Correct answer: Friday
      Sunday

      Q5.
      If today is Tuesday, tomorrow is ___________.

      Monday
      Correct answer: Wednesday

      Q6.
      In which month do some people celebrate Christmas?

      An image in a quiz
      July
      Correct answer: December
      Q6 RTimages/Shutterstock.com

      6 Questions

      Q1.
      How many months are there in a year?

      7
      Correct answer: 12
      30

      Q2.
      How many full weeks are there in a month?

      Correct Answer: 4, four, Four

      Q3.
      Tick all of the months.

      Correct answer: July
      Saturday
      Correct answer: September

      Q4.
      What is the next month? January, February, March, ___________

      Correct answer: April
      May

      Q5.
      Complete the stem sentence. If the month is November, the month before was October and the month after will be ___________.

      Correct answer: December
      January

      Q6.
      Complete the stem sentence. If the month is March, the month before was ___________ and the month after will be April.

      January
      Correct answer: February

      To help you plan your 1 maths lesson on: Use language relating to months of the year, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...