Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Agricultural worker (animals)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand how maths is used by agricultural workers (animals).

      Key learning points

      1. There are multiple factors to consider when rearing livestock
      2. One factor is the amount of land each cow would need
      3. Calculations are needed to work out the milk yield per cow and the cost of care

      Keywords

      • Area - The area is the size of the surface and states the number of unit squares needed to completely cover that surface.

      • Percentage loss - Percentage loss is the decrease when referencing something that loses cost/mass/length, etc. given as a percentage of the original amount.

      Common misconception

      The factors mentioned in the lesson are the only factors to consider when considering costs/profits of livestock.

      There are many more factors to consider. Pupils could research these or brainstorm with a partner. An example could be selling the wool from any sheep owned.

      Teacher tip

      Pupils could work on their teamwork skills during this lesson by planning a farm and considering what animals they would have. They could create a presentation to present to others to show how they made their decisions and so also work on their speaking and listening skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The is the size of a surface and states the number of unit squares needed to completely cover that surface.

      Correct Answer: area

      Q2.
      What is the area of a rectangle measuring 20 cm by 30 cm?

      50 cm$$^2$$
      100 cm$$^2$$
      Correct answer: 600 cm$$^2$$
      360 000 cm$$^2$$

      Q3.
      What is the area of an equilateral triangle with a base of 8 cm and a perpendicular height of 12 cm?

      20 cm$$^2$$
      24 cm$$^2$$
      36 cm$$^2$$
      Correct answer: 48 cm$$^2$$
      96 cm$$^2$$

      Q4.
      Percentage loss is the decrease when referencing something that loses cost/mass/length, etc. given as a percentage of the amount.

      Correct Answer: original

      Q5.
      Match the multiplier to the correct effect.

      Correct Answer:0.08,Multiply by this to find 8% of the original value.

      Multiply by this to find 8% of the original value.

      Correct Answer:0.8,Multiply by this to find 80% of the original value.

      Multiply by this to find 80% of the original value.

      Correct Answer:0.88,Multiply by this to find 88% of the original value.

      Multiply by this to find 88% of the original value.

      Correct Answer:1.08,Multiply by this to find 108% of the original value.

      Multiply by this to find 108% of the original value.

      Correct Answer:1.8,Multiply by this to find 180% of the original value.

      Multiply by this to find 180% of the original value.

      Correct Answer:1.88,Multiply by this to find 188% of the original value.

      Multiply by this to find 188% of the original value.

      Q6.
      I buy a top for £12 in a sale. The original price was £20. What percentage of the original amount did I pay?

      Correct Answer: 60%

      6 Questions

      Q1.
      If the area of a barn is 300 m$$^2$$ and a cow requires a living area of 10 m$$^2$$, calculate the number of cows that the barn can safely hold.

      Correct Answer: 30

      Q2.
      If the area of a barn is 300 m$$^2$$ and a sheep requires a living area of 2 m$$^2$$, calculate the number of sheep that the barn can safely hold.

      Correct Answer: 150

      Q3.
      If the area of a barn is 300 m$$^2$$ and a pig requires a living area of 2.2 m$$^2$$, calculate the number of pigs that the barn can safely hold.

      Correct Answer: 136

      Q4.
      If it costs £34 218.75 per year to care for a herd of cows and they generate an income of £75 482 per year, what is the result?

      A loss of £41 263.25
      A loss of £34 218.75
      Correct answer: A gain of £41 263.25
      A gain of £75 482

      Q5.
      If it costs £34 218.75 per year to care for a herd of cows and they generate an income of £75 482 per year, what is the percentage profit (to the nearest percent)?

      Correct Answer: 121%

      Q6.
      If it costs £20 950.20 per year to care for a herd of pigs and they generate an income of £27 120 per year, what is the percentage profit (to the nearest percent)?

      Correct Answer: 29%

      To help you plan your 9 maths lesson on: Agricultural worker (animals), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...