Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use pictures to help me play a rhythm accurately.

      Key learning points

      1. We warm up before singing so that our bodies, minds and voices are ready to sing.
      2. We play instruments on the beat and to the rhythm as we sing.
      3. We know music can be shared by listening or by writing it down.
      4. We can use pictures and words to help us play rhythms accurately.

      Keywords

      • Pulse - the regular, steady heartbeat of the music

      • Beat - the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a clock

      • Rhythm - the pattern of sounds that we play and sing

      Common misconception

      Pulse, beat and rhythm are the same thing.

      Pulse is the underlying feeling of uniformed beats - it is the heartbeat of the music. When organised into metres, we then feel it as beats e.g. counting 1,2,3 1,2,3. Rhythm is the pattern of sounds and silences of differing durations.

      Teacher tip

      Help pupils to keep a steady pulse as they tap their rhythms by counting them in and by practising counting and pointing to each rhythm box in turn with a steady pulse.

      Equipment

      Class set of percussion instruments, ideally instruments that give a strong beat e.g. claves

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      In a call and response song, the leader sings the call and the children sing the .

      Correct Answer: response, Response

      Q2.
      How many syllables are in the word 'ant'?

      Correct Answer: one, 1

      Q3.
      How many syllables are in the word 'spider'?

      Correct Answer: two, 2, to, too

      Q4.
      True or False. Rhythm and beat are the same thing.

      True
      Correct answer: False

      4 Questions

      Q1.
      When we play instruments on the steady pulse, we are playing the .

      Correct Answer: beat, Beat

      Q2.
      True or false. The beat feels steady and the same throughout our songs and chants.

      Correct answer: True
      False

      Q3.
      Who do you agree with?

      Correct answer: Jun: music can be written down to be remembered for another day.
      Correct answer: Izzy: music can be written down to share with other people.
      Laura: music is always written down.

      Q4.
      Match the musical element to the definition.

      Correct Answer:pulse,the regular, steady heartbeat of the music
      Correct Answer:beat,the playing or showing of the steady pulse, like the ticking of a cloc
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds that we play and sing
      Correct Answer:timbre,the way an instrument sounds that helps us identify it

      To help you plan your 1 music lesson on: Reading rhythms from pictures, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...