Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Bringing together taal, raag, and drone

      Lesson details

      Learning outcome

      I can add a drone to the taal and raag for an effective Hindustani classical musical performance.

      Key learning points

      1. Nada Brahma, in Indian philosophy, means God is sound or the universe is sound.
      2. The drone is the constant sound that runs through Hindustani classical music.
      3. The drone symbolises the idea of Nada Brahma - the fundamental constant sound.
      4. The three main components of Hindustani classical music are taal, raag, and drone.
      5. We can clap and tap the taal, play a melody and improvise in the raag, and sing and hold a drone note.

      Keywords

      • Drone - a constant, pitched sound that continues throughout a piece of music

      • Improvisation - creative, in-the-moment musical composition

      • Tanpura - a long-necked, plucked Indian instrument on which the drone is played

      • Texture - the combination of different layers of sound

      Common misconception

      Using just one note as a harmony would sound boring

      Using a drone as part of a Hindustani classical performance adds an effective, meaningful and symbolic layer to the music

      Teacher tip

      For the taal - if children can't clap and speak the rhythm cycle - they can do one or the other. For the raag - If some children prefer to sing the melody they can - likewise if some prefer to play the melody they can. For the drone - Children can sing a low Sa (C), a high 'Sa (C) or a Pa (G).

      Equipment

      Pitched percussion instruments such as glockenspiels, xylophones or chime bars. Approx 15.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which instrument most commonly plays the drone?

      Correct answer: tanpura
      tabla
      sitar

      Q2.
      Which three of the following can we do using a raag?

      play on tabla drums
      Correct answer: sing a melody
      Correct answer: improvise a tune using the notes from the raag
      Correct answer: play notes from the raag on pitched instruments
      play on a tanpura

      Q3.
      What is the first note of Raag Bhupali?

      Correct Answer: Sa, sa, C, Sa'

      Q4.
      Which of these descriptions defines 'texture' in music?

      how loud or quiet the music is
      how fast or slow the music is played
      Correct answer: how the layers of sound are combined
      how high or low the notes are

      4 Questions

      Q1.
      Match the Hindustani musical concepts to the instrument most likely to play it.

      Correct Answer:taal,tabla

      tabla

      Correct Answer:raag,sitar

      sitar

      Correct Answer:drone,tanpura

      tanpura

      Q2.
      Nada Brahma means God is sound/ the universe is sound. How is this idea represented in Hindustani classical music?

      The raag
      Correct answer: The drone
      The taal
      The improvisation

      Q3.
      Match how we represented each of the three main components of Hindustani classical music.

      Correct Answer:taal,clapping and tapping the rhythm cycle

      clapping and tapping the rhythm cycle

      Correct Answer:raag,singing and playing a range of notes

      singing and playing a range of notes

      Correct Answer:drone,singing and holding one note

      singing and holding one note

      Q4.
      A tanpura will play the first note (Sa), and the higher Sa'. What other note does it often play?

      An image in a quiz
      Correct Answer: Pa, pa

      To help you plan your 4 music lesson on: Bringing together taal, raag, and drone, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...