Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can play and sing a melody in time to a rhythm cycle.

      Key learning points

      1. We can develop the texture of our piece by layering the taal and the raag.
      2. The bols and the claps of the taal are a steady pulse we can layer a raag over.
      3. We can add the raag by singing a melody and playing improvisations that use the notes of the raag.
      4. The taal and raag don’t have to start at the same time. A raag can start halfway through the rhythm cycle.

      Keywords

      • Taal - a rhythm cycle that measures musical time in Indian music

      • Raag - a series of notes that inspire a composition (from Sanskrit language meaning ‘to colour’)

      • Bol - a spoken syllable used to recite the rhythm (from 'bolna', the Hindi word for 'speak'.

      • Texture - the combination of different layers of sounds

      Common misconception

      The taal and raag begin and end at the same time.

      A raag can start and end at any point in the rhythm cycle.

      Teacher tip

      Keeping a steady beat is key to this lesson. Encouraging everyone to count to 16 supports children in feeling the tempo and pulse before they start clapping, playing and singing.

      Equipment

      Instruments such as glockenspiels, chime bars or xylophones. 1 between 2 is suggested although can be achieved with fewer. Keyboards are another option although they tend not to have note names.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      Which of the following defines texture in music?

      An image in a quiz
      How fast or slow the music is played.
      Correct answer: The combination of different layers of sounds.
      How loud or quiet the music is.
      The order of what happens in the piece of music.

      Q2.
      Which of the following can be done with a taal?

      Sing it.
      Correct answer: Chant the bols.
      Correct answer: Clap the rhythm cycle.
      Play it on a sitar.

      Q3.
      What does a bol represent?

      A melodic framework.
      A mood or feeling that a raag gives.
      Correct answer: A vocal representation of the sound a tabla drum can make.
      The length of the rhythm cycle.

      Q4.
      Match each taal and raag label with the musical activity.

      Correct Answer:taal - played,clap the rhythm cycle

      clap the rhythm cycle

      Correct Answer:taal - vocal,speak the bols

      speak the bols

      Correct Answer:raag - vocal,sing a melody

      sing a melody

      Correct Answer:raag - played,play an improvisation on a pitched instrument

      play an improvisation on a pitched instrument

      4 Questions

      Q1.
      Teentaal has 16 beats in its rhythm cycle. How can we count these beats?

      Correct answer: speak the bols
      Correct answer: clap, tap and wave the beats of the rhythm cycle
      sing a drone
      improvise using notes from the raag

      Q2.
      True or false. A raag and a taal must start at the same time.

      Correct Answer: false, False

      Q3.
      Which one of the following would be good advice to offer someone improvising within a raag?

      Use all of the notes in the raag.
      Playing faster is easier.
      Correct answer: Start with fewer notes until you feel more confident.
      Use any notes on your instrument - but play quietly.

      Q4.
      How many different layers are combined in Hindustani Classical music?

      Correct Answer: Three, three, 3

      To help you plan your 4 music lesson on: Combining taals and raags, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...