Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create, apply and adapt tactics in order to outwit my opponents and execute successful attacks, resulting in points being scored.

      Key learning points

      1. Move: passing, moving, dribbling and shooting accurately and consistently are essential for our attacking tactics.
      2. Think: applying different attacking tactics and into the games requires decision making.
      3. Think: deciding how to adapt attacking tactics as the situation in the game changes increases our chances of winning.
      4. Feel: striving to find success in the different tactics our team tries demonstrates self-motivation.
      5. Connect: taking time to explain our tactics demonstrates a clear understanding of everyone's role and shows respect.

      Keywords

      • Possession - the team in control of the ball

      • Tactic - plans you create and use to try to win or succeed

      • Adapt - to change or adjust to fit a new situation

      Common misconception

      Pupils feel embarrassed to admit when they don't understand a tactic or don't listen when tactics are being discussed.

      It is really important to encourage pupils to be honest if they don't understand so that their teammates can explain to them. Celebrate and praise pupils/teams who ensure everyone understands, and individuals who speak up when they need help.

      Teacher tip

      Pause games after a set amount of time; allow teams time to reflect and evaluate the effectiveness of their tactics. Celebrate teams who demonstrate great communication and collaboration; award extra points for this where applicable.

      Equipment

      Oak additional material, 3 balls, 6 goals/targets, 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What skills enable us to prevent an attack?

      Correct answer: defending
      attacking
      officiating

      Q2.
      When we are defending, we are preventing the opposition from doing what?

      helping
      supporting
      Correct answer: scoring

      Q3.
      What can self-motivation lead to when playing in a game?

      boredom
      Correct answer: success
      competition

      Q4.
      If we are supporting our teammates throughout the game, what are we showing?

      reflection
      Correct answer: respect
      frustration

      4 Questions

      Q1.
      Why are attacking tactics important?

      Correct answer: to outwit opponents
      to sound clever
      to show empathy

      Q2.
      What could be the problem if a teammate doesn’t understand the tactic your team is using and they don’t tell anyone?

      there’s no problem
      your tactics work
      Correct answer: tactics don’t work

      Q3.
      If we change or adjust our tactics to fit a new situation, what are we doing?

      Correct answer: adapting them
      forgetting them
      explaining them

      Q4.
      If we strive to find success, what are we demonstrating?

      winning
      giving up
      Correct answer: self-motivation

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Attacking tactics in games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...