Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create, apply and adapt tactics in order to prevent the opposition from executing successful attacks, resulting in winning possession back.

      Key learning points

      1. Move: moving quickly on our toes, exploding at the right time consistently, increases the success of defensive tactics.
      2. Think: applying different defensive tactics into the games requires decision making.
      3. Think: deciding how to adapt and modify defensive tactics, depending on the situation in the game, is vital for success.
      4. Feel: trying a range of tactics demonstrates self-motivation and a commitment to wanting to improve our performance.
      5. Connect: showing respect to our team and the opposition throughout games ensures fair play, enabling the game to flow.

      Keywords

      • Defending - trying to stop the other team from scoring or getting ahead

      • Adapt - to change or adjust to fit a new situation

      • Tactics - plans you create and use to try to win or succeed

      Common misconception

      Pupils rush when discussing their tactics as they just want to play the game. Not all pupils get to contribute to the team discussions.

      Praise and celebrate teams who discuss their tactics thoroughly, ensuring everyone contributes and that everyone understands.

      Teacher tip

      Award fair play points to encourage the full application of the rules and strong collaboration and respect.

      Equipment

      additional materials, 3 balls, 6 goals/targets, 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we call a plan we create and use to try to win or succeed?

      Correct answer: a tactic
      a map
      a competition

      Q2.
      What is the purpose of an attacking tactic?

      to defend
      to mark
      Correct answer: to score

      Q3.
      Which skill do we need to help lead us to success in a game?

      self-doubt
      Correct answer: self-motivation
      self-importance

      Q4.
      Why should we explain the tactics to teammates who need our support?

      so everyone dominates
      Correct answer: so everyone understands
      so everyone misunderstands

      4 Questions

      Q1.
      When we lose possession, we move quickly towards a player on the opposite team, getting into position to ...

      attack.
      Correct answer: mark.
      score.

      Q2.
      What does self-motivation enable us to be?

      respectful
      defensive
      Correct answer: successful

      Q3.
      What is the purpose of a defensive tactic?

      Correct answer: to prevent an attack
      to help an attack
      to score

      Q4.
      If the opposition keeps scoring, what might we need to do to our defensive tactic?

      Keep it.
      Give it up.
      Correct answer: Adapt it.

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Defensive tactics in games, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...