Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Game application through competitions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work effectively as part of a team to apply a range of attacking and defensive tactics, as well as special powers, in order to be successful in a competition.

      Key learning points

      1. Move: using a range of attacking and defensive skills accurately and consistently throughout the game leads to success.
      2. Think: selecting and applying different tactics and powers to utilise in the games requires effective decision making.
      3. Think: implementing our tactics swiftly when switching between attacking and defending enables success in games.
      4. Feel: striving to succeed, even if we aren't winning, requires self-motivation and demonstrates leadership.
      5. Connect: effectively implementing the rules of the game demonstrates advanced respect and fairness.

      Keywords

      • Range - different choices or options you have

      • Team - a group of people who work together to achieve a common goal

      • Competition - a challenge where everyone tries to win or do their best

      Common misconception

      Pupils don't discuss the benefits or potential problems of each tactic or power before making a selection that is right for their team at the time. One pupil takes over and rushes the decision making.

      Explain that, for a tactic or power to have maximum impact and give their team a big advantage, they must discuss each option as a team.

      Teacher tip

      Celebrate teams who thoroughly analyse the benefits and issues of each tactic and power before making a selection. Throughout the tournament, build in a scoring system for fair play and pupils who show self-motivation. Pupils officiating can be responsible for awarding these points too.

      Equipment

      Additional materials, 3 balls, 6 goals/targets, 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by ‘powers’ in games?

      having strength
      turning invisible
      Correct answer: special tactics

      Q2.
      Why should we discuss the powers and tactics we are using as a team?

      Correct answer: so everyone understands
      so everyone speaks
      to guarantee winning

      Q3.
      What do we mean by self-motivation?

      trying hard sometimes
      Correct answer: striving to succeed
      being loud

      Q4.
      What type of tactics do we need in a game?

      attacking
      Correct answer: attacking and defensive
      defensive

      4 Questions

      Q1.
      In a game, what do we call a group of people who work together to achieve a common goal?

      a class
      a club
      Correct answer: a team

      Q2.
      If we work together as a team to effectively implement a range of tactics and powers, what could be the outcome in the competition?

      Correct answer: We win.
      We lose.
      We draw.

      Q3.
      What should you have a good understanding of in order to play fairly and with respect?

      the laws
      Correct answer: the rules
      the ideas

      Q4.
      When should we strive to succeed and achieve our best?

      Correct answer: always
      sometimes
      never

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Game application through competitions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...