Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Application of 'powers' into game play to challenge tactical thinking

      Lesson details

      Learning outcome

      I can think tactically in games to use and apply special 'powers' that can serve to give my team an advantage.

      Key learning points

      1. Move: accurate and consistent passing, moving, dribbling and shooting skills enable our team's powers to be successful.
      2. Think: selecting the right power to use in a game requires careful decision making.
      3. Think: making effective decisions as to when and why to use a power is vital in gaining an advantage in the game.
      4. Feel: maintaining a strong sense of self-motivation helps us to always try our best throughout the games.
      5. Connect: respecting the opposition when they apply a power demonstrates fair play and sets an example to our team.

      Keywords

      • Powers - special tactics or advantages that can be used by a team to benefit them in a game

      • Tactics - plans you create and use to try to win or succeed

      • Advantage - gaining extra benefit to outsmart our opponents

      Common misconception

      Pupils feel it isn't fair when their opponents use a tactic against them; they fail to see the importance of taking time to consider how they can use their own power to gain an advantage.

      Celebrate teams who deploy their powers at the right time as a result of careful planning. Consider awarding bonus points for this, even if the execution isn't successful. Award points to teams who focus on their own powers and not the opposition's.

      Teacher tip

      Assign teams powers initially, then give teams time to choose powers for themselves. Build in the chance for teams to pick their opponents' powers and/or design their own powers. Addionally, encourage less-confident pupils to make the call to the referee/umpire when powers come into effect.

      Equipment

      Additional materials, 3 balls, 6 goals/targets, 30+ cones, bibs

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      When we show determination to succeed, we are demonstrating...

      self-reflection.
      Correct answer: self-motivation.
      self-respect.

      Q2.
      Why should we use defensive tactics?

      Correct answer: to stop the opposition
      to help the opposition
      to rest

      Q3.
      If we play fairly and enable the game to flow, what are we showing to our teammates and the opposition?

      reflection
      Correct answer: respect
      evaluation

      Q4.
      When do we need to adapt our tactics in a game?

      Correct answer: if they’re failing
      when they’re working
      when we score

      4 Questions

      Q1.
      When we use special powers to gain an advantage in a game, this is similar to using ...

      breaks.
      defenders.
      Correct answer: tactics.

      Q2.
      What is the purpose of using a power or tactic in a game?

      Correct answer: to help win
      to help umpire
      so opponents score

      Q3.
      What skill does choosing the right power for our team require?

      marking
      defending
      Correct answer: decision making

      Q4.
      What do we mean by gaining an advantage over the other team?

      outbalancing them
      Correct answer: outsmarting them
      outweighing them

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Application of 'powers' into game play to challenge tactical thinking, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...