Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply a range of attacking skills at the right time as the possession scenario changes.

      Key learning points

      1. Move: using attacking skills consistently at the right time enables our team to score points in a range of scenarios.
      2. Think: knowing when, where and why to use each attacking skill requires decision making and enables scoring chances.
      3. Feel: demonstrating self-motivation means we always apply our very best and commit to improving our performance.
      4. Connect: playing by the rules and taking time to understand each scenario shows respect.

      Keywords

      • Attacking skills - special moves or abilities you use to try to score or win in a game

      • Scenario - a made-up situation that helps decide what happens next

      • Score - achieving a point or goal in a game

      Common misconception

      Pupils focus only on winning instead of adapting their tactics to the game scenario.

      Ensure pupils have time to plan their tactics in each scenario and highlight effective team work.

      Teacher tip

      Award points for effective teamwork and the application of successful tactics in any given scenario. Also award points for teams and individuals who show respect and self-motivation in the games.

      Equipment

      3 balls , 30+ cones, targets / goals, bibs, additional materials

      Content guidance

      Risk assessment required - physical activity

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What do we mean by tactics?

      being kind
      Correct answer: plans we create
      taking the lead

      Q2.
      If we achieve our aims or do something well, what do we have?

      Correct answer: success
      empathy
      trust

      Q3.
      If we listen to our teammates and explain the tactics when someone doesn't understand, what are we showing?

      great honesty
      great imagination
      Correct answer: great communication

      Q4.
      As the situation in the game changes, what might we need to do to our tactics?

      Correct answer: adapt them
      keep them
      ignore them

      4 Questions

      Q1.
      What do we need to use when choosing when, where and why to use each attacking skill?

      Correct answer: decision making
      speed
      accuracy

      Q2.
      What is the ultimate objective of using attacking skills alongside effective tactics?

      to make decisions
      Correct answer: to win
      to look good

      Q3.
      Which skills are we using when we are in possession?

      defending
      listening
      Correct answer: attacking

      Q4.
      If we commit to always trying our best, what are we demonstrating?

      self-reflection
      Correct answer: self-motivation
      self-criticism

      To help you plan your 6 physical education lesson on: Possession scenarios, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...