Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Physical, mental and social health, fitness and wellbeing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the physical, mental and social benefits of exercise and discuss the relationship between health and fitness.

      Key learning points

      1. Health involves physical, mental and social wellbeing.
      2. Fitness to meet the demands of the environment
      3. Engaging in regular exercise can have physical benefits to health and fitness
      4. Engaging in physical activities helps individuals control their emotions better.
      5. Social benefits of physical activity include opportunities to socialise and make friends.

      Keywords

      • Health - a state of complete physical, mental and social wellbeing, and not merely the absence of disease or infirmity

      • Fitness - the ability to meet/cope with the demands of the environment

      • Physical health - all body systems working well, free from illness and injury and ability to carry out everyday tasks

      • Mental health - can cope with the normal stresses of life, can work productively and fruitfully, and is able to make a contribution to her or his community

      • Social health - basic human needs are being met (food, shelter and clothing) and the individual has friendship and support, some value in society, is socially active and has little stress in social circumstances

      Common misconception

      Students think that being physically fit means they are automatically healthy.

      Explain the importance of social and emotional benefits too, particularly for participants such as elderly people.

      Teacher tip

      You may wish to highlight some benefits in practical lessons - e.g. when you have allowed students to work with who they want in an OAA lesson and how that has increased confidence and team work skills.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If someone is described as 'very social', what does that mean?

      they have good muscular strength
      they are never stressed
      Correct answer: they spend lots of time with other people
      they would be good marathon runners

      Q2.
      Losing weight is an example of a physical of doing exercise.

      Correct Answer: benefit, effect, impact

      Q3.
      Match the long term physical effect of regular training to the correct body system.

      Correct Answer:skeletal system,increased bone density
      Correct Answer:muscular system,increased muscular endurance
      Correct Answer:cardiovascular system,cardiac hypertrophy
      Correct Answer:respiratory system,capillarisation at the alveoli

      Q4.
      What is released when we exercise that makes us feel good?

      Correct Answer: hormones, seretonin, endorphines

      Q5.
      What can 'mental health' also be referred as?

      physical health
      Correct answer: emotional health
      social health
      spiritual health

      Q6.
      Fitness is the ability to meet the demands of the...

      gym
      squash court
      running track
      Correct answer: environment

      6 Questions

      Q1.
      Which is not a type of health?

      mental
      Correct answer: fitness
      social
      physical

      Q2.
      Match the correct key word to the definition.

      Correct Answer:fitness,the ability to meet the demands of the environment
      Correct Answer:physical health,all body systems working well, free from illness and injury
      Correct Answer:mental health,can cope with the normal stresses of life
      Correct Answer:social health ,individual has friendship and support and value in society

      Q3.
      Ali likes to go to the gym to lose weight. What type of health benefit is this?

      Correct answer: physical
      mental
      fitness
      social

      Q4.
      Which are examples of a physical health benefit of exercise?

      Correct answer: reduces health risks
      reduces stress and tension
      Correct answer: improves heart function
      reduces loneliness

      Q5.
      Kobe goes to badminton club because it is fun and it relieves stress. What type of health benefit is this?

      Correct Answer: mental, mental health, mental health benefit

      Q6.
      Which is not a benefit of improving fitness on general wellbeing?

      can aid ability to work
      reduces chance of injury
      Correct answer: reduces stress and tension
      improves components of fitness

      To help you plan your 11 physical education lesson on: Physical, mental and social health, fitness and wellbeing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...